Mobil Oyun Trendleri: Neler Değişiyor

Mobil oyun dünyası her geçen gün hızla büyüyor. Android ve iOS cihazlarınıza indirebileceğiniz oyunlar kadar 7 Slot giriş adresi üzerinden browser temelli slot oyunları da grafikleriyle birçok kullanıcıyı şaşırtıyor. Akıllı telefonlar yıllardır hayatımızda ve telefon teknolojilri geliştikçe oyunlar da gelişmeye devam ediyor. Hem görsel hem de hikaye yönünden gelişen oyunlardaki son trendleri inceleyelim.

Mobil Oyunların Evrimi

Mobil oyunlar aslında Gameboy’lardan beri hayatımızın içinde olsa da akıllı telefonların günlük yaşam bir parçası olmasıyla çok daha popüler bir hale geldi. Bilgisayar ya da konsollarda popüler hale gelen birçok oyunun mobil versiyonunu görüyoruz. Hem de mobile özgü birçok oyun dünyayı kasıp kavurabiliyor. 

Tuşlu telefonlarda “yılan”la başlayan günlerden gelen telefon oyunları günümüzde bilgisayar kadar güçlü grafikler sunabiliyor. Mobil oyunların evrimi aynı zamanda farklı bir tür daha doğmasına sebep oldu. Eskiden bilgisayarlardan aşina olduğumuz konu parayı verip oyunu almaktı. Şimdi birçok ücretsiz mobil oyun ise microtransactionlar ve reklamlarla para kazanıyor. Bu mantık da oyun dünyasını değiştiren önemli faktörlerden biri haline geldi.

AR ve Mobil Oyunlardaki Yeni Teknolojiler

Mobil oyunlar aynı zamanda birçok teknolojik gelişmenin eşiğinde. AR teknolojisi telefonlarda birçok uygulamada aktif şekilde kullanılabiliyor. Oyunlarda ise henüz çok yaygın bir şekilde kullanılmasa da Pokemonla popülerleşen bazı örneklerini de gördük. Arttırılmış Gerçeklik olarak tanımlayabileceğimiz AR teknolojisi çevremizin telefonla etkileşim içinde bir oyunun parçası olabilmemizi sağlayabilir. Örneğin evimizde oturduğumuz masa bile oynayabileceğimiz bir alana dönüşebilir. Karşılıklı olarak o masa üzerinde karakterlerimizin birbirlerine meydan okuduğu bir sahne de izleyebiliriz.

Yani yakında bazı oyun karakterlerini çevremizdeki gerçek nesnelerle daha sık etkileşim içinde görebiliriz.

Mobil oyunlarda yeni teknolojiler denince akla gelen bir diğer yenilik ise çapraz platform desteği. Son yıllara kadar genellikle oyuncular online oyunları kendi platformlarındaki rakiplerle oynayabiliyordu. Yani mobil versiyonunda LoL oynayan kişi bilgisayardan oynayan bir kişiyle rekabet etme şansına sahip değildi.

Hatta iOS versiyonu oynayan biri Android versiyonla bile rekabet edemiyordu. Son yıllarda bazı oyunlara gelen çapraz platform desteğinin önümüzdeki yıllarda daha da yayılmasını bekliyoruz. Böylece bilgisayar üzerinden ya da telefon üzerinden bir arkadaşınızla da karşılıklı oynayabileceksiniz.

Mobil Oyunların Sosyal Etkileri

Mobil oyunlar birçok kişinin sosyal çevresini ve yaşantısını da etkiliyor. Online oyunların etkisi zaten yadsınamaz bir gerçek olsa da tek kişilik modlarda da birçok hedef badge ve sosyal medya üzerinden paylaşılabilir anlarla birçok kişinin sosyal hayatı da bu oyunlar üzerinden şekillenebiliyor. En büyük hedefi de daha çok kişiye ulaşabilmek olan şirketler bu viral etkiyi güçlendirmek ve oyuncuların kendilerini daha sık paylaşabilmesini sağlamak istiyor. Bunun için influencerlarla da çalışıp onların da oynamasını sağlayabiliyorlar.

Mobil Oyunların Para Kazanma Stratejileri

Mobil oyunlar yazımızın başında da kısaca bahsettiğimiz gibi genellikle microtransactionlar üzerinden para kazanma yoluna gitse de son yıllarda birçok oyuncunun buna karşı olduğunu biliyoruz. Oyunlarda daha başarılı olabilmek için para ödenmesi gereken bu sistem birçok yöndem oyun içi adaleti öldürüyor ve oyuncuların bir yandan da keyfini azaltabiliyor.

Mostbet'te bonusları kullanarak kazançlarınızı nasıl artırabilirsiniz? Mostbet'te bonusları kullanarak kazançlarınızı nasıl artırabilirsiniz?

Aynı zamanda Lootbox gibi ganimet kutularının da kumar olarak değerlendirildiği ve yasaklandığı bazı ülkeler olduğunu da düşünürsek mobil oyunların önümüzdeki yıllarda klasik oyunu satarak para kazanma yöntemine daha sık başvurabileceğini ön görebiliriz.

Yarışmacı Mobil Oyun Dünyası Büyüyor Mu?

Mobil oyun dünyasında Esports olarak değerlendirilebilecek yarışmacı oyunlar da artıyor. Bu oyunların artışı mobil oyunların daha çok ciddiye alınması için de yeni bir sebep yaratıyor. Mobil oyunlar içinde doğrudan yarışmacı oyun denince akla ilk gelen örnek ise PUBG.

Tabii ki bu oyunun bugün birçok telefonda kolaylıkla oynanabilmesini sağlayan en önemli etken telefon teknolojilerinin gelişmesi olsa da bir diğer etken ise internet bağlantı hızları ve 5G gibi teknolojilerin de gelişmesi. Bu sayede herhangi bir kafede otururken bile yarışmacı bir Espor oyununa girip oyunu oynamak mümkün.

Telefonlar Geliştikçe Mobil Oyunlar Nasıl Değişecek?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi tuşlu telefon sahibi olmuş kişiler yılan ve tetris oyunlarını mutlaka hatırlar. Aslında telefon oyunlarının geçmişi eskiye dayansa da bugüne gelişi akıllı telefonlara geçişle birlikte çok hızlı oldu. Hala birçok tetris türevi basit oyun telefonlarda oynanmaya devam etse de FIFA, LoL gibi Esports olarak da karşımıza çıkan birçok bilgisayar oyunu da telefonlara taşındı.

Tabii ki telefonların önünde bu oyunların daha fazla gelişebilmesi için hala birçok bariyer bulunuyor.

Öncelikle telefonların hafızaları birçok oyunun daha az yer kaplayabilmek için kendisini kısıtlamasına sebep oluyor. Ardından telefonların grafik kapasiteleri de bazı oyunların seviyesini daha yukarıya taşıyabilmesine engel oluyor. Bir diğer önemli sorun ise pil ve performans. Oyunların hem pil tüketimi konusunda performans olarak telefonları çok da zorlamaması isteniyor. Bu da oyunların belli bir aşamada tıkanmasına sebep oluyor.

Önümüzdeki yıllarda hızla gelişen pil teknolojisi sayesinde telefonların daha yüksek performans gerektiren oyunlara kapı açacağını tahmin edebiliriz.

Mobil Oyunlara Özgü Cihazlar Artacak Mı?

Mobil oyunların evrimi telefonlara yönelik doğru olsa da sadece oyun için Nintendo Switch gibi güncel cihazlar da varlığını koruyor. Eski oyunları oynayabilmek için ortaya çıkan cihazların yanında Playstation’ı üreten Sony ya da Xbox’ı üreten Microsoft’un da bu konuda bir hamle yapıp yapmayacağı merak konusu.

Playstation yıllar önce PSP ile mobil sektöre girmiş olsa da devamını getirmemişti. Yakın zamanda ise Steam, Steam Deck ürünüyle piyasaya dahil oldu. Teknolojinin avuç içimize sığmasının kolaylaşması hard disklerin, pillerin ve birçok donanımın daha kolay bir şekilde küçültülebilmesi de mobil teknolojilerin önümüzdeki yıllarda gelişmesine mutlaka sebep olacaktır.