Özgür Özel'in Erdoğan'la görüşmesine eşlik eden emekli ABD Büyükelçisi Namık Tan'dan Mehmet Uçum'a 'sivil itaatsizlik' yanıtı. Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı ve Saray'da Bahçeli çizgisine daha yakınlığıyla bilinen Mehmet Uçum'un dün sosyal medya hesabından Gezi'yi bir kez daha hedef alarak "sivil itaatsizlik eylemlerini emperyalizme hizmet eden araçlara dönüşmekle" suçlamasına karşı Özgür Özel'e Erdoğan ziyaretinde eşlik ederek siyaset gündemine tekrar gelen Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği görevlerinde de bulunmuş olan emekli büyükelçi ve CHP Milletvekili Namık Tan'dan sert bir yanıt geldi:  

"CHP olarak biz Gezi Davası’nda da, Kobani Davası’nda da, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasında da, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve seçmenin iradesine saygı duyulmasında da, sansüre karşı da, yolsuzluğa karşı da, eğitimde akıldan, bilimden, laiklikten uzaklaşma girişimlerine karşı da külhanbeyi üsluplu kahvehane filozoflarına asla boyun eğmeyeceğiz. Hak ve özgürlüklerin savunulmasında asla geri adım atmayacağız. Vasatın tasallutuna da, devlet idaresindeki yozlaşmaya da, tüm ceberrut uygulamalara da aynı direnci göstereceğiz. Ne olursa olsun, cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmayı mutlaka başaracağız."  

Selahattin Demirtaş: Kimse merak etmesin; bizim boynumuz bükülmez, dizimiz çökmez Selahattin Demirtaş: Kimse merak etmesin; bizim boynumuz bükülmez, dizimiz çökmez

Mehmet Uçum ne demişti?

Mehmet Uçum'un Namık Tan'ın tepkisini çeken açıklaması şuydu: "Arap baharları ve turuncu devrimlerin bu amaçla teşvik edildiğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: "Yirminci yüzyılın sonlarından itibaren hak ve adalet esaslı sivil eylemlerle emperyalist projelerle işbirlikçi sivil itaatsizlik özdeşleştirilerek,  özellikle milli devletlerin zaafa düşürülmesinde ve nihayetinde tasfiyesinde çok etkili bir araç elde edildi. Soğuk savaş sonrasının “turuncu devrimleri”, “Arap baharları” bu amaçla teşvik  ve tahrik edildi. Türkiye’de emperyalist bir planlamayla yapılan işbirlikçi gezi eylemi kaos hedefli yıkıcı sivil itaatsizlik eylemlerinin tipik örneğidir. Gezi benzeri eylemler başta Brezilya başka ülkelerde de pazarlandı. İşbirlikçi ve nihilist sivil itaatsizlik eylemleri kaos hedefli eylemlerdir, somut hedef ise güvensizlik ortamı ve iktidar zaafiyeti oluşturmak, amaç da emperyalizmin hizmetine girecek bir iktidar değişikliği sağlamaktır."