CEMAL POLAT / DEMOKRAT HABER- Nevşehir

Alevi-Bektaşi yurttaşların kutsal saydıkları Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde ‘Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin 48.’si gerçekleştirildi.

Alevi-Bektaşi yurttaşlar arasında ‘Hac İbadeti’ olarak da kabul edilen etkinliklere 50 bin kişi katıldı. Siyasilerin de katıldığı açılış töreninde AKP, CHP ve BDP milletvekillerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri de yerlerini aldı.

15-18 Ağustos tarihleri arasında 48. Ulusal, 22. Uluslararası ’Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri düzenlendi.

13. yy. ’da yaşadığına inanılan ve bir görüşe göre Hoca Ahmet Yesevi’ nin öğretilerini Anadolu’ya yaymak için gelen Hünkar, Piri Piran (pirlerin piri) adları ile de anılan ‘Makalat’ın yazarı Hacı Bektaş ve dergahında yetişen dervişler Osmanlının kuruluş döneminde Anadolu’nun sosyal yapısına İslamî öğeleri yerleştirmeye çalıştılar, Anadolu ve Balkanlarda dergahlar kurdular.

Osmanlı Devleti’nin Yeniçeri Ordusu’nun da bağlılık gösterdiği dergah Cumhuriyet döneminde Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu uyarınca kapatılmıştı. Hacıbektaş Türbesi’nin de bulunduğu Hacı Bektaş Dergahı günümüzde müze olarak kullanılıyor ve belediye kaynaklarına göre ziyaretçi sayısı yılda 1 milyonu buluyor.

Hacı Bektaş’ın yaşadığı dönemden kalan, dışarıdan verilen ekmek ve su ile günlerce küçük bir odaya kapanarak yapılan ‘Çileye Çekilmek’ ibadetinin gerçekleştirildiği Çilehane üzerine inşa edilen dergah Hacı Bektaş’ın öğretileri yolunda giden Balım Sultan (15-16 yy.) tarafından kurumsallaştırılmış.

“ALEVİ-BEKTAŞİ’LERİN HACCI”

Alevi-Bektaşi yurttaşların ‘Hac’ olarak da kabul ettikleri Hacı Bektaş ilçesinde dergahın yanı sıra Beştaşlar (- 5 adet irice kayanın dile gelerek Hacı Bektaş’a ‘Kötü Kadı’ karşısında Şahitlik ettiği varsayılan yer-) , Şeytan Kayası (- Kötü Kadı’nın taş haline geldiği var sayılan ve ‘Şeytan Taşlama’ işleminin görüldüğü yer-), Delikli Taş (- büyük bir kaya oyuğunda yer alan küçük bir delikten geçme işlemi yapılan, ‘günahları çok’ olanların delikten geçemediği söylenen yer-), Kadıncık Ana Türbesi, Aşık Mahsuni Şerifin mezarı, Pir Sultan Abdal, Nesimi ve Aşık Veysel gibi ozanların büstlerinin yer aldığı Ozanlar Yolu, Alevi katliamlarını simgeleyen ‘Kara İnsanlık Anıtı’ ve birçok cemevi bulunuyor.

KILIÇDARAOĞLU, ERTUĞRUL GÜNAYI DİNLEMEDİ

Hacıbektaş Belediyesi’nin 16 Ağustos ’ta düzenlediği açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aralarında Sabahat Akkiraz, İlhan Cihaner, Süheyl Batum gibi isimlerin de yer aldığı 37 CHP milletvekili ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu milletvekilleri Levent Tüzel ile Sabahat Tuncel katıldı.

Tören ve yürüyüşün ardından, halk konserleri düzenledi, ziyaretler edildi, semahlar dönüldü, kurbanlar kesildi, alışverişler yapıldı.

Açılış töreni başladığı sırada tören programının okunduğu kürsüden önce bakan Günay’ın sonrasında ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapacağı duyuruldu. İddiaya göre ’Ertuğrul Günay’ın hükumeti temsilen orada olduğunu ve protokol gereği son konuşmayı kendisinin yapmak istemesi üzerine’ kürsüden bu ikilinin konuşma sırasında düzeltme yapıldığı anons edildi.

Kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu: “Eğer bu ihtiyaç günümüzde yeterince kavransaydı, düşmanlık tohumları değil, kardeşlik tohumları ekilirdi. Kardeşlik tohumları ekilmedi ki son 30 yılda büyük acılar yaşadık. Büyük bedeller ödedik. Hala da ödemeye devam ediyoruz. Oysa böyle olmamalı. Barış dilini kullanmalı, sevgiyi ve hoşgörüyü egemen kılmalıyız. Çünkü, dünya ortaçağın karanlığını yaşarken, günümüzde olduğu gibi, Ortaçağ'da da, mezhep, din, ırk kavgaları nedeniyle kan akarken, yedi yüzyıl önce bu topraklarda Hacı Bektaşlar'ın ışığında kardeşlik türküleri söyleniyor, eşitliğin, sevginin hoşgörünün şiirleri okunuyordu. Bunları bileceğiz. Çünkü biz, ‘Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız’ diyen bir inanışı içselleştirdik” dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Mehmet Çamur’a Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nü verdi ve Çamur’un konuşmasını dinledi. Çamur’un konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı kürsüye davet edilince Kılıçdaroğlu tören alanını terk etti. Alandan ayrılırken vatandaşların Kılıçdaroğlu’nu alkışladıkları görülürken bazı vatandaşlar ise kürsüye gelen Bakan Günay’ı yuhaladı.

Bakan Günay konuşmasında "Biz, Hacıbektaş'a hizmet ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Çünkü bir şeye inanıyorum, Hacı Bektaş'ın güzel bir sözü var, 'oturduğun yeri pak et, yediğin lokmayı hak et' diyor Hünkar. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bütün Türkiye'yi vatanımız, toprağımız, evimiz sayıyoruz. Tüm Türkiye'yi ayırmadan, Alevi-Sünni, Türk-Kürt, inanan-inanmayan, Hristiyan-Müslüman, hepsini aynı Yaratan'ın kulu sayarak ayırmadan bir ve eşit sayıyoruz. Bütün Türkiye'yi pak etmeye çalışıyoruz ve ektiğimizi biçiyoruz. Millet de bizi güvenle başında taşıyor. Biz de milletin ayağının türabı oluyoruz ve milletimize hizmet ediyoruz, etmeye de devam ediyoruz. " dedi. Bakan Günay’ın konuşması sırasında 2 CHP otobüsünden yüksek sesle müzik açıldı.

AYRI ETKİNLİKLER

Pir Sultan Abdal Küttür Dernekleri ve Hacıbektaş Belediyesi’nin ayrı ayrı gerçekleştirdikleri etkinliklere belediye kaynaklarına göre 50 bin civarında katılımın olduğu belirtildi. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Mustafa Özarslan Konseri düzenledi (15 Ağustos) ; aralarında PSAKD Başkanı Hüseyin Güzelgül, milletvekili Levent Tüzel ve Sabahat Tuncel’in de bulunduğu bir kalabalık Madımak’ın ‘Utanç Müzesi’ olması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin ‘İnanç Merkezi’ kabul edilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gibi taleplerle Atatürk İlköğretim Okulu’ndan Hacı Bektaş Müzesine kadar yürüyüş yaptı, imzalar topladı. (16 Ağustos)