İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında imam nikahı adı altında sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından hapsi istenen baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, yayın yasağı kararı aldı ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.

Duruşma öncesi güvenlik görevlileri basının içeri girmesine izin vermezken yüzlerce avukat  H.K.G’yi savunmak için duruşma salonu önüne geldi. Davayı, CHP, HKP ve Sol Parti, birçok sivil toplum kuruluşu ve kadın örgütü de takip ediyor. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu'nun çağrısıyla adliye önünde toplanan basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar," İktidar failleri, çocuk istismarcısı tarikat liderlerini, denetimsiz tarikat yurtlarını korumakla meşgul. Tüm çocuklar güvenle yaşayabilene kadar mücadelemizle buradayız" dedi. 

DURUŞMA SALONU ÖNÜNDE GERGİNLİK

Davaya müdahil olmak isteyen avukatların salona girmesinin ardından sanık avukatları, “Kim olduğu bilinmeyen kişileri içeri almayın. Biz giremiyoruz” demesi üzerine duruşma salonu önünde gerginlik çıktı.

Katılma talepleri sunulmadan duruşma başladı. Baro temsilcileri ve kurumlar duruma tepki gösterdi.
Baro başkanlarının ve STK'ların tepkilerinin ardından duruşma büyük salona alındı. 

Duruşmaya tutuklu sanıklar H.K.G’nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ve tarikat üyesi Kadir İstekli getirildi.
Mahkeme başkanı, duruşmaya katılım talepleri bulunan barolardan beyan almaya başladı. Avukatlar, usülen katılım taleplerinin iddianame ve beyanlardan önce alınmasının yanlış olduğunu belirtti.
Avukatların ısrarının ardından mahkeme heyeti, SEGBİS kaydını açıldı ve iddianame okunmaya başlandı.

Balıkesir, Aydın, Hatay, Konya, Kocaeli, Mersin, Trabzon, Muğla, Tokat, Malatya, Kırıkkale, Çorum, Kütahya, Ordu, Eskişehir, Yalova, Bolu, Aksaray, Antalya, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul, Çankırı, Düzce, İzmir, Iğdır, Denizli, Tekirdağ, Ankara, Bartın, Diyarbakır, Hakkari, Samsun, Batman, Giresun, Kayseri, Isparta, Bitlis, Kars, Erzurum, Van, Kırklareli, Afyonkarahisar baroları katılım talebinde bulundu.
Davanın tutuklu sanıkları Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel, mahkeme salonunda boyunları öne eğik şekilde duruyor. Baroların ve davaya katılmak isteyen avukatların söylediklerini duyan Gümüşel ve İstekli hiçbir tepki vermedi.

Emek Partisi, TİP, CHP, HDP’li vekiller ve AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı da davaya müdahil olmak istedi.

Derneklerin, siyasi partilerin ve baroların davaya katılım taleplerini beyan etmesinin ardından mahkeme heyeti, dosyanın gizliliği hakkında karar verecek.

Savcı, genel ahlâk gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını mahkemeden talep etti. Mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi.

Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, yayın yasağı kararı aldı ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.

"BUGÜN İSTİSMARCILAR DAVA SONUCUNDA CEZA ALMAZLARSA BİRÇOK İSTİSMARIN KAPILARI AÇILACAKTIR"

Duruşmanın kapalı görülmesine karar verilmesinin ardından Kartal Adliyesi önünde açıklama yapıldı.
UCİM adına konuşan Saadet Özkan, “İçeride 6 yaşındaki bir çocuğun yaşadığı istismarın tüm ayrıntılarını duyduk. Derin bir üzüntü içindeyim. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde bir çocuk evlilikle yan yana okunmayacak bir şekilde ailesi tarafından evlendirilmiş ve istismarcısına teslim edilmiştir. Bu tarihi davanın kapalı celse görülmesine karar verilmiştir. Türkiye’nin her yerinden avukatlar çocuğa sahip çıkmak için buraya geldiler. Eğer bugün istismarcılar dava sonucunda ceza almazlarsa birçok istismarın kapıları açılacaktır. Biz mücadeleye kanımızın son damlasına kadar devam edeceğiz” dedi.

HİRANUR VAKFI ÜYELERİNDEN DESTEK

Hiranur Vakfı üyeleri adliye önüne pankart ve dövizlerle gelip “Mahkeme azgın azınlığa yol verme” sloganı atarak tekbir getirdi. 

Kaynak: T24