14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere bir aydan az süre kala, yabancı basın Türkiye'ye ilişkin analizlere yer vermeye devam ediyor. Fransız haber ajansı Agence France Presse'in (AFP) son yayımladığı 'Türkiye'nin enflasyon krizi Erdoğan'ın yeniden seçilme şansını azaltacak mı?' başlıklı analizde Türkiye uzmanı Howard Eissenstat'ın görüşlerine de yer verildi.

Eissenstat, ekonomik kriz nedeniyle "Türkiye'de yaşayanların günlük yaşamlarının temelden bir sıkışmayla sarsıldığı" ve "orta sınıfın yaşam standartlarını korumada daha önce görülmemiş düzeyde zorluk çektiği" yorumunu yaptı. Türkiye uzmanı, "Türklerin büyük çoğunluğu için durum gerçekten vahim bir hal aldı; masaya yiyecek koymak bile büyük bir mücadele haline geldi" dedi.

'SIRADAN VATANDAŞLARIN DURUMU VAHİM'

Türkiye'deki ekonomik görünümün ve enflasyon rakamlarının hatırlatıldığı analizde, Orta Doğu Demokrasi Projesi Türkiye uzmanı Eissenstat, "hükümetin verilerle oynadığını" belirtti. Gerçek rakamların çok daha ağır bir tabloyu yansıttığına vurgu yapan Eissenstat, "sıradan vatandaşların gerçek deneyimi çok daha vahim" dedi.

'VERİLERDEKİ BOZULMA MUHALEFETE DESTEK ANLAMINA GELMEYEBİLİR'

Uzmanların ekonomik görünümdeki bozulmanın otomatik olarak muhalefetin hanesine yazılan oyları beraberinde getirmediğinin altı çizilen analizde, Eissenstat'ın "Dış gözlemcilerin çoğu, ekonomik durum kötü olduğu için insanların gemiden atlayacağını varsayıyor ama bu illa ki böyle olmayacak" yorumuna yer verildi.

OY VERME DAVRANIŞLARINDAKİ GEÇİŞKENLİK AZALDI

Türkiye'deki kültürel kutuplaşmanın Avrupa ve ABD'dekinden farklı olduğuna dikkat çeken Eissenstat, ideolojik tercihlere göre haber alınan 'sosyal medya dünyasında' söz konusu kutuplaşmanın derinleştiğine ve oy verme davranışlarındaki geçişkenliğin azaldığına vurgu yaptı.

'KILIÇDAROĞLU PRAGMATİK TUTUMUYLA MUHALEFETİ BİRLEŞTİRDİ'

AFP'de yer alan analizde, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin tarihsel tutumunu aşan 'pragmatik' bir tutum sergileyerek birbirinden farklı yapıları bir araya getirmeyi başardığının altı çizildi.

'KUTUPLAŞMANIN ETKİSİNİ AZALTTI'

AFP'ye konuşan Alman Marshall Fonu Ankara Bürosu Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı ise söz konusu pragmatik tutumun Kılıçdaroğlu'nun ekonomiye vurgu yapmasını kolaylaştıracağını söyledi. Ünlühisarcıklı, "Kılıçdaroğlu, uzlaşmacı söylemiyle kutuplaşmanın etkisini yumuşattı. Dolayısıyla ekonomi bu seçimlerde her zamankinden daha önemli bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

'EKONOMİK ACI REÇETE' SEBEBİYLE ERDOĞAN'A KARŞI REFERANDUM HAVASI VAR

Eissenstat ise Kılıçdaroğlu'nun 'ortodoks para politikalarına dönüş' ve Merkez Bankası'nın bağımsız olacağı sinyalini hatırlatarak ekonominin düzelmesinin kolay olmayacağına vurgu yaptı. Enflasyonist krize basit bir yanıt gibi görünen tedbirlerin sonuçlarına değinen Türkiye uzmanı "Muhalefet, güven ve normalliğe dönüş sözü veriyor ancak buradaki sorun, güven ve normalliğin kısa vadeli acı gerektirmesidir" dedi ve muhalefetin bu konunun ayrıntılarına girmeden, seçimleri "Erdoğan'a karşı bir referandum" olarak sunmaya çalıştığının altını çizdi.