Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi’nin Çankaya ziyareti sonrasında BDP cephesindeki havayı Kürt siyasetinin deneyimli isimlerinden Sırrı Sakık ile konuştuk.

BDP’nin Meclis’i “boykot”unun sona ermesi için hangi adımların atılması gerekiyor?

Sakık, parti yönetimine de önerdiği kendi formülünü açıkladı:
“Öncelikle Hatip Bey’in milletvekilliğinin iadesi gerekiyor. Diyarbakır’da 11 üyelik nedeniyle seçimin yenilenmesi istenmiyorsa Ağrı’da seçime gidilebilir. Bu ilde 4 milletvekili var. Birisi bizden, 3’ü AKP’li. Ağrı’da seçim yapılırsa biz 2 milletvekili çıkarabiliriz.”

Ancak BDP’nin sorunu Dicle ile sınırlı değil.

2 binden fazla partili KCK davasından tutuklu ve 12 Haziran’da seçilen 5 milletvekillerinin tahliyesi reddedildi. Bunlara itirazlar sürüyor.

Sakık dünkü Çankaya ziyareti ardından gelinen noktayı şöyle yorumladı:
“Cumhurbaşkanı da iyi niyetle bir çözüm aranmasından yana, Ahmet Bey’e ve Şerafettin Bey’e ‘ne yapılabilir?’ diye sormuş. Ortada yargıdan kaynaklanan sorun var ama bizim konumuz Ergenekon’dan farklı. Terörle Mücadele Yasası’ndan dolayı bir halkı 7’den 77’ye mahkûm etmeye çalışıyorlar. Hepimiz hakkında onlarca dava var: Sebahat Tuncel’i polis zoruyla mahkemeye götürmeye çalışıyorlar. Biz bunları hep yaşıyoruz, 1994’te benim de içinde bulunduğum bir grup milletvekilini ‘ilahlar emretti’ diye Meclis’ten alıp polise, askere teslim ettiler.

12 Haziran’da seçime girdik sayımızı 20’den 36’ya çıkardık. Türkiye’nin bütünlüğü içinde çözümü Ankara’da arıyoruz diye bize teşekkür edecekleri yerde cezalandırılıyoruz.

Başbakan’ın konuşmalarına bakın, ‘biat’ etmemizi istiyor. Emir kipiyle konuşuyor.

Meclis’te yasal çözüm aranırken bazı hükümet üyeleri, ‘dağdakiler de yararlanırsa ne olacak’ diye kaygı duyuyorlar. Peki siz değil miydiniz, Habur sürecinde silahı bırakıp gelirseniz, çözümün önü açılır, düz ovada siyaset yaparsınız diyen. Bunu söyleyen iktidar, KCK operasyonlarını başlattı. Binlerce üyemiz cezaevine gönderildi. Bu hükümete şimdi nasıl güveneceğiz?”

Yine de açık kapı bırakıyor BDP yönetimi.

TBMM Başkanlığı seçiminden sonra -Cemil Çiçek, AKP oylarıyla seçilmeye en yakın isim- yeni başkanın Terörle Mücadele Yasası başta olmak üzere Parlamento’nun yapacağı yasal düzenlemelerle ilgili açıklaması, “boykot” havasını yumuşatabilir. BDP’nin Meclis’e girebileceği adımlar da hükümetçe atılabilir.

Ağrı’daki seçim kararı da Dicle’nin uğradığı haksızlığı giderebilir.

Çankaya ziyaretinde Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi’nin Cumhurbaşkanı’nın hassasiyeti konusunda edindikleri olumlu izlenim de Meclis’teki kilitlenmeyi açabilir.
Cumhurbaşkanı Gül, CHP ve BDP’nin beklentilerini hükümete iletecektir.

Siyasi iktidarın da muhalefetin çözüm önerileri karşısında “yapıcı” olması gerekiyor. Ki Anayasa projesi rafa kaldırılmasın!