Almanya’yla Türkiye arasında çıkan Alman parlamenterlerin Konya'daki NATO üssünde görevli Alman askerlerini ziyaretleriyle ilgili anlaşmazlığa çözüm bulundu.

Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulanan haberlere göre, Alman vekiller önümüzdeki Eylül ayının başında NATO'nun daveti üzerine bölgeye gidecek bir delegasyonun içine katılarak üsteki askerleri ziyaret edebilecek.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, sözkonusu milletvekillerinin Alman parlamenterler sıfatıyla değil, NATO delegasyonunun üyeleri olarak Türkiye’ye gideceğini ve ziyaretin 8 Eylül’de yapılacağını duyurdu.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller'in başkanlığını yapacağı delegasyonda Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi yedi Alman vekilin yer alması öngörülüyor.

Dışişleri’den kaynaklar, Konya’ya gidecek siyasetçilerin belli olması sonrasında Türkiye’nin belli isimlere itirazı olabileceği ihtimalini dile getiriyor.

Daha önce Alman basınında yer alan ve Türk diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde, Alman milletvekillerine ziyaret izni verilmemesinin nedeninin Savunma Komisyonu üyesi Sol Parti milletvekili Alexander Neu olduğu öne sürülmüştü.

Neu, geçen yıl verdiği bir mülakatta PKK’yle ilgili olarak, "PKK’nın eylemlerinin terörizm olup olmadığı tartışılabilir. Devlet terörizminden de bahsedilebilir" ifadesini kullanmıştı.

Federal Savunma Bakanı Ursula van der Leyen varılan uzlaşıyı "çok iyi bir çözüm" olarak tanımladı. Konya’daki Alman askerlerinin NATO misyonu kapsamında Türkiye’yle birlikte IŞİD’e karşı mücadeleye destek verdiğini belirten bakan, Alman milletvekillerin ileride NATO delegasyonlarından bağımsız olarak üsteki askerleri ziyaret edebilmesini umduklarını söyledi.

Türkiye’nin Konya ziyaretine izin vermemesi Berlin-Ankara hattında bir süredir gerginliğe yol açarken, şimdi bulunan çözüme NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ün arabuluculuk yaptığı tahmin ediliyor.

Stoltenberg'in sözcüsü bundan kısa bir süre önce, "En kısa zamanda iki tarafın da benimseyebileceği bir çözüm formülü üzerinde anlaşmaya varılmasını umduklarını" açıklamış, Alman diplomatik kaynaklar da Berlin’in de Ankara’yla uzlaşma formülü aradığını ve hatta Sol Partili milletvekillerinin olmadığı bir heyetin Konya’daki askerleri ziyaret etmesi olasılığının düşünüldüğünü belirtmişti.

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye'ye el uzatmaya hazır olduklarını ancak bunun için Türk hükümetinin tutumunda değişiklikler beklediklerini söyledi. Bir gazeteye mülakat veren Gabriel, Türkiye'nin uzun zamandan bu yana AB'nin parçası olmak istediğini ancak bu durumda Avrupa'nın değerlerine göre hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hangi yolda gideceğine Türkiye karar vermek durumunda, ya demokrasi ve hukuk düzeniyle güçler ayrılığı, basın ve düşünce özgürlüğü olan Avrupa ve Batı'ya ya da kriz ve gerginliklerle dolu Şark bölgesine" şeklinde fikir belirtti.

Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarının durumundan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Gabriel, "Alman vatandaşlarına bu şekilde davrananlar, siyasi ve ekonomik ilişkiler çok iyi durumdaymış gibi davranmamızı bekleyemezler" ifadesini kullandı.(Kaynak: Amerikanın Sesi)