AKP’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan liderliğinde kurulacak partinin ismi Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olarak kesinleşti.

Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vermek için parti kurmayları İçişleri Bakanlığı’na geldi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, partinin kuruluş dilekçesini bakanlığa eski AKP milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve İdris Şahin verdi.

Partinin 90 kişilik kurucular kurulunda, AKP’den ayrılan eski bakanlar Sadullah Ergin, Nihat Ergün, AKP’den ayrılan milletvekili Mustafa Yeneroğlu, eski AKP’li vekiller, yazar Gülay Göktürk, ülkücü gelenekten gelen, Alparslan Türkeş’in ölümünün ardından MHP’de liderlik yarışına girip kaybeden Ramiz Ongun, eski Mazlum Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gecenin en kritik isimlerinden eski Korgeneral Mehmet Şanver, KAGİDER’in kurucularından Sanem Oktar gibi isimler yer alacak. 

Kurucular kurulu listesindeki 90 isimden 27’sinin kadın olduğu, kadın ve genç sayısının listenin yüzde 50’sini oluşturduğu bildirildi.

Babacan, bugün sabah Fox TV’de katıldığı programda, resmî kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı'na vereceklerini belirtti.

 Babacan, parti ismi ve logosunu çarşamba günü gerçekleştirecekleri tanıtım toplantısında duyuracaklarını ifade etti.

İSİM KESİNLEŞTİ

Partinin adı “Demokrasi ve Atılım Partisi” olarak kesinleşti. Partinin kısaltılmış adı “DEVA” olarak belirlendi.

GÜL İLE YOLLAR AYRILDI İDDİASI

Babacan cephesi, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni partiyle yollarını ayırdığı iddiasını doğrulamadı.

T24’e bilgi veren kaynaklar, Gül ile Babacan arasındaki doğrudan temasın sürdüğünü, ekipler arasındaki bazı görüş farklılıklarının yol ayrımı olarak nitelendirilemeyeceğini, en üst düzey ilişkinin sağlıklı biçimde yürüdüğünü söylediler.

Aynı kaynaklar; Gül’e yakın isimlerden Prof. Beşir Atalay’ın tamamen “şahsi gündemi” nedeniyle yönetimde yer almak istemediğini, ancak fikri katkılarını sürdürmeye devam edeceğini Babacan’a ilettiğini kaydettiler.

Kaynaklar, anayasa hukukçusu Prof. Osman Can’ın, dün listede olmadığını öğrendikten sonra “ayrılık” açıklaması yaptığını, ancak kuruluş sürecine katkı sağladığını kaydettiler.

HAŞİM KILIÇ DA KATILDI

Partinin kuruluş sürecine eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da katkı verdiği ancak isminin kurucular kurulunda yer almadığı bildirildi. Kılıç’ın buna rağmen yakın temasının sürdüğü ifade edildi.

ŞANVER DE LİSTEDE

Doksan kişilik kurucular kurulu listesinde AKP’den ayrılan eski bakanlar Sadullah Ergin, Nihat Ergün, AKP’den istifa eden milletvekili Mustafa Yeneroğlu, eski eski AKP milletvekilleri, yazar Gülay Göktürk, ülkücü gelenekten gelen, Alparslan Türkeş’in ölümünün ardından MHP’de liderlik yarışına girip kaybeden Ramiz Ongun, eski Mazlum Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, KAGİDER’in kurucularından Sanem Oktar gibi isimler yer alıyor.

Kurucular kurulu listesinde Metin Gürcan ve Mehmet Şanver gibi asker kökenli isimlerle, çok sayıda akademisyenin de olması bekleniyor.

Şanver, 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği gecenin en kritik isimlerinden biriydi. 15 Temmuz akşamı Şanver’in kızının düğününde, darbeciler, çok sayıda komutanı kontrol altına almıştı. TSK’den ayrılarak, emekliliğini isteyen Şanver, darbecilerin baskınından hemen önce, uçakların harekete geçmesini sağlayan, sabah saatlerinde Akıncı Üssü’nün pistinin bombalanması emrini veren isim olarak gösteriliyor.

Kaynak: T24