BM Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Zaho saldırısının "en güçlü şekilde kınandığı" duyuruldu. Irak Parlamentosu ise saldırıya ilişkin ortak raporu tartışmak üzere bugün yeniden toplanıyor.

Irak'ın Zaho saldırısı nedeniyle Türkiye'yi şikayet ettiği Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden kınama mesajı verildi. 

Press TV'nin haberine göre, BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Ronaldo Costa Filho, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Irak'ın Duhok vilayetinde 20 Temmuz'da düzenlenen saldırıyı en güçlü şekilde kınadı" açıklaması yaptı. 

Rudaw'ın haberine göre, BM Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi üyelerine saldırıyla ilgili soruşturmada Irak makamlarıyla iş birliği çağrısı yapıldığı aktarıldı. 

Irak Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı şikayette, Zaho saldırısıyla birlikte Türkiye tarafından yapılan 22 bin 740 ihlale dilekçede yer vermişti. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Genel Sekreter [Antonio Guterres] saldırıyı çevreleyen koşulları belirlemek ve hesap verebilirliği sağlamak için olayla ilgili hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor" demişti. 

IRAK PARLAMENTOSU 'ZAHO' GÜNDEMİYLE TOPLANIYOR

Irak Parlamentosu'nun da "Zaho saldırısı" gündemiyle bugün bir kez daha toplanacağı duyuruldu. Irak Parlamentosu'nun Güvenlik ve Savunma Komisyonu ile Dış ilişkiler Komisyonu'nun saldırıyla ilgili hazırladığı ortak raporun tartışılması için toplanacağı aktarıldı.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi milletvekili Segvan Yusuf, ortak raporun bugün yapılacak oturumda ele alınacağını söyledi. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Musul milletvekili Şervan Duberdani de "Komisyonların raporuna göre parlamentoda atılacak adımlar ele alınacak" açıklaması yaptı.

Irak Parlamentosu'nun 23 Temmuz’da Zaho gündemiyle düzenlediği olağanüstü oturumda sunum yapan Genelkurmay Başkanı Abdul Amir Rashid Yarellah, “Irak topraklarında yaklaşık 4 bin Türk askeri, 5 askeri üssü ve 100’den fazla askeri noktası bulunuyor” bilgisi vermiş, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin bu bölgelere ek kuvvet göndermesi önerisi yapmıştı. 

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi de saldırı sonrası Türkiye'nin Irak topraklarından çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

TÜRKİYE SALDIRIYI ÜSTLENMEDİ

Irak hükümeti ise Türkiye'den "resmi özür beklendiği" yönünde açıklamalarını sürdürüyor. Irak Dışişleri Bakanlığı saldırıyla ilgili soruşturmada Türkiye tarafından gerçekleştirildiği yönünde kanıtlara ulaşıldığını açıklarken Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları reddediyor. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de dün yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak'taki saldırılar planlı provokasyondur. PKK'ya özgü katliamdır. Herhangi bir şekilde Irak halkına zarar verecek bir eylemin Türkiye'den kaynaklanması söz konusu olamaz. Bir hatamız olduğunda da biz bunu Iraklı makamlarla, Irak halkıyla açık ve net bir şekilde paylaşırız" ifadelerini kullanmıştı.

ÜLKELERDEN TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Zaho saldırısına yönelik ülkelerden tepki açıklamaları yapılmaya devam ediyor. 

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Zaho bölgesinde uluslararası insancıl hukuku açıkça hiçe sayan son cinayetleri şiddetle kınıyoruz" denildi, Irak hükümetine taziye mesajlarının iletildiği kaydedildi. 

Beyaz Saray da saldırı sonrası olayı kınayarak gelişmelerin yakından takip edildiğini açıklarken Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan da saldırının soruşturulması çağrısı gelmişti. İran Dışişleri Bakanlığı da ''İran, Irak'ın güvenliğini kendi güvenliği olarak görüyor ve bu hususta herhangi bir yardımı esirgemeyecektir" açıklaması yapmıştı.