2 Nisan tarihinde Muğla’nın Bodrum ilçesinde Kürtçe konuşan 3 Kürt işçinin bir grubun ırkçı saldırısına uğramasının ardından aynı gün içerisinde Bursa’nın İnegöl ilçesinde oynanan Bursaspor-İnegölspor maçı öncesinde bir grup Bursaspor taraftarı 21 plakalı bir araca saldırdı.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nden ırkçı saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye’de yaygın ırkçı ve ayrımcı söylemin ve uygulamaların hedefinde olan Kürtler için nefes alınamayacak bir atmosfer oluşmuştur" denildi.

'KÜRTLER İÇİN HEDEF OLMAK SIRADAN BİR VAKA ŞEKLİNİ ALMIŞTIR'

Siyasi partilerinde çalışanından işçisine, gazetecisinden hak savunucusuna kadar Kürtler açısından hedef olmanın sıradan bir vaka şeklini aldığı belirtilen açıklamada, "Katı bir inkar söylemi ve politikalarına karşılık itiraz eden Kürtlerin varlığı rahatsızlık yaratmaktadır. İnkar politikasına yaslanmış ırkçı kesimler, siyasi iradenin hukuki ve fiili politikalarından güç almaktadırlar. Türkiye’de toplumunun çoğunluğu da saldırılar karşısındaki sessizliği ile ırkçı söylemin üretilmesinde ve yaygınlaşmasındaki payı ile yüzleşmelidir. Irkçı ve ayrımcı saldırıların can alıcı bir noktada olduğu gerçeğinden hareketle; siyasal politikaların karar alıcılarının bu durumdaki sorumluluğu tartışmasızdır" ifadeleri kullanıldı.

İHD Diyarbakır, kimliklerin kabulü ve onlarla barış içinde bir siyaseti önemseyen toplumun tüm kesimlerini ırkçılığı temelden reddeden bir anlayışın yaygınlaşması için çaba göstermeye davet etti.

ŞİKAYETİN ARDINDAN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Saldırıya uğrayan ve darp edilen N. Yıldırım, şikayetçi oldu.

Amida Haber'den Gönül Morkoç'a açıklama yapan Yıldırım’ın yeğeni ve avukat Mansur Yıldırım "Biz aslen Muşluyuz. Amcam yıllardır Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde esnaflık yapıyor. Olay günü de dükkanından çıkıp evine gitmeye çalışırken, maç için İnegöl’e gelen Bursaspor taraftarı aracının önünü kesip, amcamı darp ediyorlar. Aracı da kullanılamaz hale getiriyorlar" dedi.

Olaydan sonra amcasının İnegöl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek, grup hakkında şikayetçi olduğunu belirten Yıldırım, saldırganların bulunup cezalandırılmasını istedi.

Yıldırım, saldırganların videoda yüzlerinin göründüğüne dikkat çekerek, "Tespit edilmeleri kolay, bulunup yargılanmalarını istiyoruz" diye konuştu.

İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığı da olay ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

DİYARBAKIR BAROSU: KÜRT İŞÇİLERE YÖNELİK SALDIRIYI KINIYORUZ

Bodrum’da çalışan üç Kürt inşaat işçisinin Kürtçe konuştukları için saldırıya uğramalarıyla ilgili dün Diyarbakır Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, "Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı nedeniyle sıklıkla, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalındığı görülmektedir. Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, nefret içerir ırkçı saldırıların oluşumuna etki etmektedir. Kürt kimliği ve Kürtçe diline ilişkin her türlü ırkçı ve ayrımcı saldırılara zemin hazırlayan, toplumsal barışı zedeleyen ve çatışmayı körükleyen uygulamaları ve politikaları reddediyoruz" denildi.

Faillerin ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığının belirtildiği açıklamada, faillerin cezalandırılması talep edildi.