RTL’nin haberine göre, Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfının hazırladığı bir raporda Güneydoğu Asya’nın bu dev ülkesinin uzunluğu bir kilometreyi bulan bir uzay gemisi yapmayı tasarladığından söz edildi.

Rapora göre, “Bu ultra büyük uzay gemisi uzay kaynaklarının gelecekte kullanımı, evrenin sırlarını keşfetme ve yörüngede uzun vadeli bakım çalışmaları için stratejik bir uzay donanımı olarak” düşünülüyor.

Bu projenin yapılabilirlik araştırması için 15 milyon yuan, yaklaşık 20 milyon TL ödenek ayrıldı. Hâlihazıra böyle bir uzay gemisinin gerçekten daha ziyade kurgubilim alanına girdiğini düşünenler var. 

Amerikalı uzay mühendisliği profesörü Michael Lembeck, “Bu, Starship Enterprise'ı (Star Trek) inşa etmek gibi bir şey (…) düşünmesi eğlenceli, günümüz teknoloji seviyesi için gerçekçi değil” dedi.

RTL’nin aktardığına göre, projeyi daha az şüpheyle karşılayanlar da var. Bir eski NASA çalışanı olan Mason Peck ise, “Buradaki sorunları aşılmaz olarak değil de daha ziyade ölçek sorunları olarak tanımlarım” dedi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Mason Peck, teknik zorluklardan daha ziyade malî sorunlardan söz ederek, “Boyu sadece 110 metre olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 84 milyar avroya mal oldu” diye ekledi.