Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını hukuka uygun buldu.

Habertürk TV'nin aktardığına göre Danıştay'ın oy çokluğuyla onayladığı kararın ardından Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çıkmış oldu.

Türkiye, 20 Mart 2021'de kadına şiddetle mücadele konusunda önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararı ile çıkmıştı. Sözleşmenin feshi kararına tepki yağmış, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, "çekilme kararının iptali" istemiyle Danıştay'da çok sayıda dava açmıştı.

10. DAİRE İPTAL İSTEMİNİ REDDETMİŞTİ

4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddetti.

Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olduğu belirtildi. "Dava konusu cumhurbaşkanı kararında yetki ve şekil unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmemiştir" denildi. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama ve fesih yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu vurgulandı.

DAVCILAR TEMYİZ ETTİ

Danıştay'ın kararına muhalefet tepki gösterdi. Davacılar bir bir kararı temyiz etti. Dosya son karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

İDDK KARARI ONADI

İDDK müzakereler sonunda oyçokluğuyla temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Sözleşmeden çekilmeye ilişkin cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddeden Danıştay 10. Dairesi’nin kararı onandı. Kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Böylece,Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

KCDP'DEN TEPKİ: ÇEKİLME KARARI VERENLERİ GÖNDERECEĞİZ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, söz konusu karara tepki gösterdi.

Platformun, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını 'hukuka uygun' buldu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı verenleri göndereceğiz; İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatarak kadın cinayetlerini durduracağız!" denildi.

SEYİT TORUN: İKTİDARIMIZIN İLK HAFTASINDA YENİDEN TARAF OLACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da, Danıştay'ın iptal kararını 'hukuka uygun' bulmasına ilişkin Twitter'dan açıklama yaparak, karara tepki gösterdi.

Torun, "Hayalimizdeki Türkiye, kadınların eşit haklara sahip olduğu, güvende yaşadığı bir Türkiye. Saray ağzıyla alınan hiçbir karar bu hayalden büyük değil! İktidarımızın ilk haftasında #İstanbulSözleşmesi’nde yeniden taraf olacağız. Ölümü değil yaşamı konuşacağımız günler çok yakın!"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaparak Danıştay kararına tepki gösterdi.

Akşener, "Siz yargıyı sopa yapmaya devam edin. Biz, milletin iradesiyle iktidara yürüyoruz. Siz kadınlardan korkmaya devam edin. Biz 85 milyon el ele, İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamaya geliyoruz. Bu kararı verdirtene sorun bakalım; kadınlara 'sürtük' demek de 'hukuka uygun' muymuş?" dedi.