Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin 3 defa verdiği "yürütmeyi durdurma" kararını tanımayarak, S plaka ihalesini yaptı.  

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), mahkemenin "yürütmeyi durdurma" kararlarına rağmen yeni S plakalı servislerde ısrarcı. Kentte bin tane S plakalı servis bulunuyor. Kayyım yönetimi, buna rağmen merkez 4 ilçede kullanılmak üzere S plakalı servis plakaları için ihale duyurusu yaptı. 29 yıllığına, tanesi 100 bin TL'den açık artırma usulüyle ihaleye çıkarılan 300 S plaka ihalesinin şartnamesinin EKAP'ta yayınlanmasının ardından Diyarbakır Servisçiler Odası üyeleri, "yürütmenin durdurulması" istemiyle Diyarbakır idare mahkemelerine başvurdu. Servisçi Seyithan Konuklu da, en düşük getirisi 30 milyon TL olması hedeflenen ihaleye karşı Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

'YÜRÜTMEYİ DURDURMA' KARARLAR

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre mahkeme,"Devlet İhale Kanunu'na göre 10'dan fazla süreli ihale yapılamayacağı, belediyenin ihale süresinin 29 yıl olduğu ve ihale öncesi duyurusunun usulüne uygun yapılmadığı" gerekçeleriyle yapılan başvuruyu inceleyerek, belediyeden savunma istedi. Ancak belediye, mahkemeye savunma göndermedi. Mahkeme, söz konusu davanın "ivedi yargılama" usulüne tabi dava olması nedeniyle yeni bir hüküm kurulana kadar ihalenin "yürütülmesinin durdurulmasını" istedi. 21 Mart'ta verilen karardan sonra 22 Mart'ta da Diyarbakır 4'üncü İdare Mahkemesi'nden aynı yönde bir karar çıktı. 

BELEDİYE KARARLARI TANIMADI

Belediye, iki idare mahkemesinin peş peşe verdiği "yürütmeyi durdurma" kararlarına rağmen 23 Mart'ta söz konusu ihaleyi gerçekleştirdi. İhalede, sadece 117 S plakaya teklif verildi. Geriye kalan 183 plaka için teklif verilmedi. İhale sonrası belediyenin kasasına 11 milyon 700 bin TL girdi. Belediyenin 183 plaka için de önümüzdeki dönemde yeniden teklif alması bekleniyor. 

KARAR: İHALE USULÜNE GÖRE YAPILMADI

İhalenin yapılmasından 6 gün sonra, yani 29 Mart'ta Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez "yürütmeyi durdurma" kararı verildi. Mahkemenin oy birliğiyle verdiği ikinci "yürütmeyi durdurma" kararına ise, ihale şartnamesinin açık olmaması ve ihale ilanın duyurusunun usulüne göre yapılmaması gerekçelerini gösterdi. 

Belediye, söz konusu kararlara rağmen şu ana kadar söz konusu işlemi durdurmadı. 

AK: İHALE RANT İÇİN YAPILDI

Konuya dair konuşan Diyarbakır Servisçiler Odası Başkanı Mehmet Ak, kentin yeni servislere ihtiyacı olmadığını belirtti. İhaleye servisçilerin değil, sanayicilerin, temizlik şirketlerin ve çeşitli sektörlerde iş yapanlarını girdiğine dikkati çeken Ak, "Bir temizlik şirketi 10 tane S plaka almış. Bir temizlik şirketinin S plaka ile ne işi olabilir ki? Bu tamamen rant amaçlı bir ihaledir. Belediye kasasına para gireceği için diğerleri de para kazanmak için rant için ihaleye girdi. Orta da 3 tane yürütmeyi durdurma kararı var. Ama buna rağmen ihale durdurulmuyor" diye konuştu. 

BELEDİYEYE ÇAĞRI 

Kentte bin servis olduğunu ve bunlardan 100 tanesinin iş yapamamaktan dolayı plakalarını satışa çıkardığını aktaran Ak, kentte servis sayısının fazlalaşmasının aynı zamanda kent trafiğini de felç edeceği uyarısı yaptı. İhalenin bilirkişi raporu olmadan yapıldığını da sözlerine ekleyen Ak, belediyeye "yargı kararlarına uy" çağrısı yaptı.