Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimleri 14 Mayıs’ta yapılacak. Seçim güvenliği tartışmaları devam ederken, Maraş merkezli depremlerin ardından enkazda bulunamayan ve kayıp olarak görülen vatandaşların seçmen listesinde görüldüğü belirtildi. Hukukçu Prof. Dr. Metin Günday bu durumun seçim güvenliği açısından sıkıntı olduğunu belirtti. Hukukçu Günday, “YSK seçim güvenliği için harekete geçmeli” dedi.

Rengin Temoçin'in Cumhuriyet'te yer alan haberine göre Hatay Antakya’da Güzelburç Mahallesi’nde yer alan İlke Apartmanı’nda yaklaşık 25 kişi kayıp. Babası İsmet Delen, annesi Canan Delen ve kardeşi Efe Delen’i arayan Nur Delen de annesinin ve babasının seçmen listesinde olduğunu söyledi.

Nur Delen, “Annem ve babam seçmen olarak gözüküyor. Apartmandaki kayıp 25 kişi de o şekilde gözüküyor. Avukatla gaiplik kararı da aldırdık. Nasıl oluyor da seçmen kaydında çıkıyorlar?” dedi.

‘KENDİ YAKINLARININ MAHKEMEYE BAŞVURMASI LAZIM’

Söz konusu durumu değerlendiren CHP Hatay Milletvekili avukat Suzan Şahin AKP iktidarında çeşitli yöntemlerle seçim hilesi yaşandığına söyledi. Şahin, “Ölüm kayıtları savcılık tarafından nüfusa bildiriliyor ancak kayıp olanı öldüremezsiniz. Kendi isteğiyle mi, kazada mı, göçük altında mı kayıp? Çünkü mülkiyet, miras gibi haklarını da öldürmüş olursun. Gaip ilan etmek için kendi yakınlarının mahkemeye başvurması lazım” dedi.

Şahin, gözlemcilerin kimliksiz kimseye oy kullandırmaması gerektiğini belirtti.

‘YSK’NIN HAREKETE GEÇMESİ VE GEREKLİ İŞLEMLERİ YAPMASI GEREKİR’

Hukukçu Prof. Dr. Metin Günday ise seçim güvenliği açısından sıkıntı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kayıpların akıbeti ne oldu? Kayıpların yerine oy kullanılırsa ne olur? Anayasaya baktığımızda YSK’nin görevi, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimi düzen içinde yapma ve yaptırma. Her şeyden önce Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konuda harekete geçmesi ve gerekli işlemleri yapması gerekir.”