Sınavlar insan hayatının geleceğinde önemli rol oynar. Özellikle üniversite sınavları birkaç saatin geleceğimizi şekillendirebildiği bir niteliğe sahiptir. Uzun yıllar boyunca bu sınava çalışan, hazırlanan kişilerin kariyerleri neredeyse birkaç saate bağlıdır.

Bazılarının heyecanlarına yenilerek başarısız olması, ümitlerini bir sonraki seneye bağlamasına neden olur. Şans yaver giderse kariyer yolculuğunun ilk adımı da atılmış olacaktır. ÖYSM tarafından yapılan bazı sınavların değeri çok daha fazladır. Bunlardan bir tanesi de DGS’dir.

DGS Nedir?

DGS, Dikey Geçiş Sınavının kısaltmasıdır. ÖSYM tarafından yapılan bu sınav Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans öğrenimine geçişini sağlar. DGS her yıl Temmuz veya Ağustos aylarında yapılır. Amacı sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesini sağlamaktır. DGS’ye sadece 2 yıllık okul mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar girebilir. 

Yatay ve Dikey Geçiş Arasındaki Fark Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı ile Yatay Geçiş Sınavı her zaman birbirine karıştırılır. Yatay geçiş farklı üniversitelerden aynı programa geçiş yapmak isteyen adaylar için düzenlenen sınavdır. Dikey geçiş ise ön lisanstan lisansa geçiş için yapılır.

DGS’ye Kimler Girebilir?

Üniversitelerin ön lisans bölümünden mezun olabilecek ya da olmuş olan öğrenciler istedikleri zaman bu sınava katılabilirler. Çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Yurt dışında okuyan veya mezun olmuş öğrencilerinde DGS’ye girme hakkı vardır.

DGS Puan Hesaplaması

DGS puan hesaplama yapılırken sınavdan alacağınız puan ve ön lisans eğitiminiz sırasında almış olduğunuz not ortalamanız baz alınır. Okulda almış olduğunuz puanlar katsayılarla çarpılır ve DGS puanınız eklenerek hesaplama yapılır.

DGS Soruları

DGS’ye giren adaylara toplamda 120 soru sorulur. Bu soruların 60 tanesi matematik 60 tanesi ise Türkçedir. 2 saat 30 dakikalık süre içerisinde öğrencinin sınavı tamamlanması beklenir. Alınan DGS puanı 1 yıl boyunca geçerli sayılır. DGS’ye isteyen istediği kadar girebilme hakkına sahiptir. DGS’ye giren bir kişi sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra tercih işlemlerini yapabilir. 

DGS’den kaç puan almanız gerektiği ise her yıl ÖSYM tarafından belirlenir. Bunun için puan cetvelini takip etmek gerekir.

DGS puan hesaplaması yapabilmek için https://www.puanhesaplamalari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede yalnızca DGS değil girdiğiniz tüm sınavların hesaplama araçları yer almaktadır.