Ticaret Bakanlığı, e-ticarette ‘güven damgası’ uygulamasıyla yeni bir dönemi başlatıyor. Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde e-ticarette güven ortamının tahsis edilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle ‘güven damgası’ sistemini oluşturduklarını açıkladı.

Uzun zamandır e-ticarette güvenli alışveriş için hükümetin bir adım atması beklenirken ‘güven damgası’ sistemiyle bakanlık, tüketicinin yaşadığı endişelerin de giderilmesini amaçlıyor ve özellikle ‘e-ticarette gizlilik’ vurgusu yapılıyor. Bakan Pekcan, tüketicilerin yüzde 45’nin ödeme sistemlerine duyulan güvensizlik, yüzde 27’sinin ise satış, iade şikayetlerinin değerlendirilmesi konusunda karşılaşabileceği sorunları dikkate alarak e-ticarete yanaşmadığını söylüyor.

Bakan Pekcan, henüz bu konuya değinmemiş olsa da internet alışverişini tercih edenlerin yaşadığı mağduriyet oranı da oldukça fazla…

İnternet alışverişini sık tercih eden biri olduğum için e-ticarette ödeme sistemiyle ilgili bu zamana kadar herhangi bir sorun yaşamasam da yaklaşık 2 ay önce satış ve iade işlemleri konusunda bir firmayla sorun yaşadığımı, ‘Efsane İndirim Yalanı’ başlıklı yazımda değinerek gelişmeleri tekrar yazacağımı ifade etmiştim. Neyse, e-ticarette güvensizliğe sebep olan mağduriyete de biz değinelim.

‘‘Sahi, gelişmelerden ne haber?’’ diye soracak olursanız, şöyle anlatayım:

Yazımdan sonra 10 gün yasal iade sürecini bekledim ve internet alışverişi yaptığım firma, 10 iş günü içerisinde paramı iade etmedi. İade işleminin son günü firma tarafından bir kez daha mağdur edildiğim için Tüketici Hakem Heyeti’ne dilekçe yazarak hakkım olan yasal işlemleri başlattık. (Tüketici hakem heyetine online başvuru yapabilirsiniz.)

Ardından firmanın müşteri hizmetlerini aradım. (Ne ‘‘hizmet’’ ama…)

Yine yarım saat boyunca hatta bekletildim ve yoğun ısrarım sonucunda müşteri hizmetlerine ulaşabildim. Firmanın müşteri temsilcisi, ‘yoğunluk’ bahanesiyle bir kez daha özür dileyerek talebimi sordu. Firma tarafından hesabıma para iadesi yapılacağını ve yasal işlem gününün sona erdiğini hatırlatarak işlemler hakkında bilgi almak istediğimi söyledim.

‘‘Ne yoğun bir firmaymış arkadaş!’’ diyecek olursanız, firmanın yoğunluğunun sebebi benim gibi onlarca mağdur edilen tüketicinin olması… Dolayısıyla firma telefonlara cevap veremiyor!

https://www.sikayetvar.com/istanbul-bilisim/istanbul-bilisim-gonderilmeyen-urun-ve-iletisim-kurulamamasi

https://www.sikayetvar.com/istanbul-bilisim/istanbul-bilisim-gonderilmeyen-urun-ve-iletisim-kurulamamasi

https://www.sikayetvar.com/istanbul-bilisim/istanbul-bilisim-siparisim-gelmedi-hala

Neyse…

Firmayla telefon görüşmemize dönecek olursak müşteri temsilcisi şahıs, ne derse beğenirsiniz?

Muhasebenin yoğunluğundan dolayı hesabıma para iade işlemi gecikecek imiş! Gecikme süresi ne kadar sürecek? Belli değil…

Bir kez daha sinirlerimi zıplatmayı başaran İstanbul Bilişim adlı firmanın temsilcisine, haklarında şikâyet dilekçesi yazdığımı ve görüşme sonrasında para iadesi hemen yapılsa dahi yasal hakkımı sonuna kadar arayacağımı söyledim ve görüşmeyi sonlandırdım.

Ukala bir ses tonuyla görüşme yaptığım şahsın sesi hala kulaklarımda çınlıyor…

Açıkçası böyle olması da iyi oldu. ‘Neden?’ diye soracak olursanız, yaşadığım öfke sebebiyle yasal haklarımın peşine düştüm.

Sonrasında…

Tüketici Hakem Heyeti’ne yazdığım şikâyet dilekçesinin sonuçlanmasını bekleyemeyecek kadar öfkeli olduğum için ertesi gün firma hakkında emniyetin siber suçlarla mücadele birimine ihbarda bulundum.

Bak sen şu işe…

Emniyete firma hakkında ihbarda bulunduğum gün birkaç saat sonra firmanın muhasebe yoğunluğu azalmış olmalı ki, hesabıma para iadesi gerçekleşti.

Velhasıl, bu firmayla uzun bir süre uğraşarak paramı firmadan geri alabildim.

Ama ne yazık ki bu firmanın müşterilerine yaşattığı mağduriyet devam ediyor; sipariş ettiği ürünün gelmesini bekleyen, müşteri temsilcisine ulaşamayan ya da para iadesini alamayanların sayısı oldukça fazla…

Birçok tüketicinin firmayla yaşadığı sorunlar birbirine benzer şeyler…

Şikâyetimin ardından, şu an firmanın savunmasını bekliyorum ancak sonuç ne olursa olsun sonuna kadar yasal hakkımı aramaya devam edeceğim. Dolayısıyla internet alışverişini sık tercih eden biri olarak e-ticarette ‘güven damgası’ sisteminin çok önemli olduğu düşüncesindeyim. Güvenlik, gizlilik ya da satış ve iade işlemlerinden duyduğu endişeler sebebiyle e-ticarete yanaşmayanların sayısı fazla olduğu gibi internet alışverişini tercih edip mağdur edilenlerin sayısı da oldukça fazla…

Ticaret Bakanlığı, yeni uygulamanın ardından e-ticarette tüketicileri mağdur eden firmalar ya da internet siteleri için de bir adım atacak mı? E-ticarette ‘güven damgası’ sistemi tüketicilerde endişeleri azaltıp, yaşanılan mağduriyetleri giderecek mi? Göreceğiz… Gelişmeleri yazmaya devam edeceğim.