Yaşanan acı deprem olayı sonrası, zarar gören insanlarımıza, ülke içinden, dış ülkelerden büyük oranlarda, olağanüstü özverili yardımlar yapıldı, bu yardımlar sürüyor.

Toplanan, gelen para ya da ürün yardımlarını, devlet kendi tekeline alarak yürütmek istiyor. Ülke içinde, özellikle dış ülkelerde, yönetimde bulunan siyasal partilere, devlete büyük bir güvensizlik var. İşin içinde devlet olamasa, yapılan yardımların daha da çok olacağı anlaşılıyor.

Sivil Toplum kuruluşları topladıkları yardımlarla ilgili bir yanlışlık yaparlarsa, devlet bunun denetimini yapar, gerekli yaptırımları uygular. Bunu yapmalıdır. Devletin ya da devletle ilişkili kurumların yaptıkları yanlarına kalmakta bu ülkede. Bir hukuk devleti olunsa, devlet, devlet kurumları da yasa önünde yaptıklarının hesabını verseler sorun çıkmaz. Kağıt üzerinde yazılanlara göre, bunun böyle olması gerekmekte. Uygulamada bunun böyle olamadığı görülmekte.

Siyasal partiler, yerel yönetimler, Alevi dernekleri, sivil toplum kuruluşları depremde övgüye değer çalışmalar yaptılar. Depremden zarar görenlerin yanlarına koştular. Yaptıkları yardımlara el konulduğu, halk yığınları arasında yakınlaşmadan, kaynaşmadan ürkenlerin korkulu düşleri oldu. Yardımların depremden zarar görenlere doğrudan iletilmesi için türlü engeller konuldu.

Cemevleri depremden zarar görenlere kapılarını açtı. İnsanların sığıma, gelen yardımların toplanma yerleri olarak kullanıldı. Bir tek caminin bu hizmeti verdiğini gören, duyan var mı? deprem bölgesinde çadır kaparak, Hanefi Mezhebi’nin tanıtımını yapmaya çalıştı. Yolsuzluklar, rüşvetler karşılığı sağlam raporları, oturma izinleri alınan çürük yapılar altında kalanlara, “bunlar alın tazısı, kader, Allah’ın yazgısı” türünden avutma, kandırma çalışmaları yapılamaya çalışıldı.

"Alevi Kültür Dernekleri Narlı Şubesi Başkanı Tahir Ortaç, kendilerine ulaştırılan malzemelere el konulduğunu ve AFAD tarafından tutanakla kendilerine verilen 100 çadırın ise dayanışma için gönderilen çadırlardan oldukça kalitesiz olduğunu şu sözlerle anlattı:

Yurtdışındaki aileler dayanışma için 500 çadır, 1000 tane uyku tulumu ve 1000 tane battaniye gönderdiler. Sonra AFAD tarafından el konulmuş dendi bize. Bizi Türkoğlu'ndaki AFAD merkezine gönderdiler. Sabah oraya gittim battaniye ve uyku tulumları ortada yok. Çadır ise 100 tane verdiler tutanakla beraber. Dayanışma için yollanılan, tanesi 3000 avro olan çadırlar ile AFAD tarafından bize verilen çadırların alakası yok.

Hepsi derme çatma malzemeleri eksik olan uyduruk çadırlar verildi, ne yazık ki çöp durumda. Ve halka dağıtılacak olan çadırlar şu an depolarında. Halk kendi imkânları ile almaya çalışıyor. Halkın çalıştığı dükkanlar, fabrikalar, kapalı veya enkaz altında. Bu şartlarda AFAD'ın verdigi çadırlar yetersiz. İşçiler, köylüler, halk maddi sıkıntılardan çadır alacak durumu yok ve çadır satın alınabilecek yer yok.1

Deprem bölgesinde gözlemlerde, incelemelerde bulunan gazeteci, yazar Gökçer Tahincioğlu, “STK’ların AFAD’tan şikayetçi olduğunu dile getiren Tahincioğlu, bölgeye gönderilen yardımların koordinasyonuyla ilgili sorunların devam ettiğini söyledi. Tahincioğlu bu konuyla ilgili "AFAD ve yardımların ulaşmamasına ilişkin konuşmak isteyen insanlara mikrofon uzattığınızda etrafınızı insanlar sarıyor. Bunu da depremzedeler değil yardıma geldiğini belirtenler yapıyor. STK'ların ‘Bize yardım gönderiliyor ancak AFAD bu yardımları bize ulaştırmıyor’ eleştirileri devam ediyor. Sivil toplumunun ‘kendi organize ettiğimiz yardımları ulaştıramıyoruz’ şikayeti var.

Samandağ’da halkın hâlâ çadır gelmemesinden şikayetçi olduğunu, tuvalet ve hijyen sorununun devam ettiğine dikkat çeken Tahincioğlu, Hatay'a dair izlenimlerini de aktardı. Tahincioğlu "Antakya evleri tamamen yıkılmış. Tarihi yapılar yerle bir olmuş durumda. Hatay’ın dış mahallerinde ıssızlığı görürken antik Antakya'ya geldiğinizde yok olmuşlukla karşılaşıyorsunuz" dedi. 2

Bu olumsuzluklar, siyasal sistemin yönetme algısının yansımaları. İnsan yığınları kendileriyle ilgili kararlarda, söz söyleme yetkinliğine ulaşmadan, bu olumsuzluklardan kurtulma olanağı yok.

------------------------------

1. Alevi Kültür Dernekleri'ne gelen deprem yardımlarına AFAD el koydu https://artigercek.com/guncel/alevi-kultur-derneklerine-gelen-deprem-yardimlarina-afad-el-koydu-240180h @artigercek aracılığıyla

2. https://t24.com.tr/video/canli-depremin-sosyal-artcilar,52543