Başarılı Diş Hekimi Emek Külür, 05.09.1971 tarihinde Kahramanmaraş'ta dünyaya gelmiştir. 1994 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olan Emek Külür, New York Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde uzmanlık eğitimi almıştır. 2007 yılından beri klinik çalışmalarını Nişantaşı Smile Institute'ta devam ettirmektedir. Başarılı Diş Hekiminin sanata ilgisi, çocuk yaşlarından itibaren başlamıştır. Mesleğini seçerken aslında bu mesleğin  bir sanattan farklı olmadığını düşünmüştür. Bugün aslında bir sanat icra ediyormuşçasına mesleğini yapmaktadır. Emek Külür  tüm iş yoğunluğunun yanı sıra heykel sanatı ile ilgilenmektedir. Kendisi oldukça başarılı bir Heykeltıraştır.

emek-kulur-1

emek-kulur-2

Emek Külür İlk Olarak Ne Zaman Sanat ile İlgilenmeye Başlamıştır?

Emek Külür, çocukluğundan beri sanata düşkün olan bir kişiliğe sahiptir. Emek Külür, lise ve üniversite yıllarında hobi olarak resimle ilgilenmeye başlamıştır. İnsan portresi çizmenin kendisi için daha uygun olduğunu,  fakat zamanı olmadığı için olmadığı resmi bıraktığını söylemiştir.

Emek Külür, bütün bir gün evde oturma, bütün bir günün kendisine ait olmasına dair sürekli bir özlem çekmiştir. Yarım bıraktığı resim sanatı için yeniden dersler almaya karar verir. Fakat bu sırada iki dostunun tavsiyesi ile heykel kursuna gitmeye karar verir. Heykeli resme tercih etmesinin sebebini de şu şekilde açıklıyor: Heykeli tercih edişimin sebebi belki de 3 boyutlu oluşuyla ilgilidir. Bu yüzden yaparken bütünleşiyorsunuz. Yaratma hissiniz baskınlaşıyor. Böylece çok rahatlıyorum.

Emek Külür için heykel sanatı ile ilgilenmeye başlaması aslında kendine 40 yaş hediyesi vermek istemesiyle başladı. Böylece cuma günlerini tamamen kendine ayırmaya başladı. Emek Külür, 2014 yılında ISIS Sculpture and Design Studio da heykel çalışmalarına başlamıştır. Temmuz 2015'ten itibaren çalışmalarına Galata'daki atölyesinde devam etmiştir.

Emek Külür Şiir Sanatı ile İlgilenir mi?

Emek Külür şiir sanatı ile ilgilenmektedir. Şimdiye kadar iki şiir yazmıştır. Biri kaybettiği erkek kardeşi için diğeri ise kızı Yasemin Külür için yazdığı şiirlerdir.

‘’Kaybettiğim kardeşimin ölüm yıl dönümüydü. Annem de bunun için bir şeyler yapmak istiyor. Ondan sonra bizde gelenektir, ölüm yıl dönümü geldiğinde bir hayır yapman gerekir, annem ve kızım Seferihisar’a gittiler. Ben de evde kahvemi koydum ve kardeşimin Facebook sayfası var, oraya girdim. Yazılanları okuyordum ve ben sayfasına hiçbir şey yazmadım şu ana kadar. Ondan sonra ve yazdım bir şey bir daha yazdım. Yazdım yazdım gönderdim.’’

 Emek Külür ilk şiirini kardeşi için yazmıştır. Şiir sanatına ilgi duyan Emek Külür, Seferihisar’da kurmaya başladığı çiftliği ile ilgili tüm çalışmalar bittikten sonra, oraya giderek öncelikle kendisi ile baş başa kalarak dinlenecek, sonra da şiir yazmaya devam edecektir.

Emek Külür Heykel Eserleri Nelerdir?

Emek Külür heykel sanatıyla oldukça yakından ilgilenmektedir. Kendisi de oldukça başarılı bir heykeltıraştır. Emek Külür’ün heykel eserleri 2015 yılında Paris Lauvre müzesinde, Louvre Art Corousel’de sergilenmiştir. Ayrıca üç tane de bronz madalya almıştır. Heykel denince akla ilk gelen bronz heykellerdir. Emek Külür bunun dışında bir şeyler yapmak, farklı bir şey katmak istemiştir. Bununla ilgili ahşabı düşünmüş, fakat tabana konulunca aynı renk olacağı için çok uygun görmemiş.

Emek Külür heykellerini nasıl yaptığını şu şekilde ifade ediyor:

‘’Çevremdekiler bana, cama bulaşma, cam apayrı bir olay, dediler. Bir de cam ve bronz bir araya gelmez dediler. Çünkü maddesel olarak fırın dereceleri farklı olduğundan bir araya gelmeleri zor. Dolayısıyla aynı anda fırına sokamazsın, dediler. Ben bir araya getiriyorum.

Toprakla şeklimi yapıyorum. Örneğin bu bardağı yaptım çamurdan-topraktan, sonra karar veriyorum ve şu kısmını cam yapacağı diyorum. Yaptıktan sonra kalıbını alıyorum. Buna mum dökülüyor. Mum üzerinde oynamak mümkün. Mum yaptıktan sonra kesiyorum, fakat milimetrik kesiyorum. Bir parçayı alıyorum; cam döküyorum, bir parçayı alıyorum; bronz döküyorum. Daha sonra onları milimetrik bir şekilde birleştiriyorum.’’

Emek Külür heykel yapmaya nasıl başladığını anlatıyor.

‘’ Ben zaten tüm gün klinikte dişler üzerine çalışırken heykel işi yapıyorum. Çünkü dişlere ciddi anlamda, ekleme yapıyorum, şekil yapıyorum, parlatma yapıyorum. Ayrıca heykele başlamamla ilgili şöyle bir şey var: yaşça benden büyük olan ve çok sevdiğim iki arkadaşım vardı. Salı günleri heykele gidiyoruz, sen de gel, dediler. Salı günü bana da uygun olduğu için ben de artık salı günleri oradaydım. 15 kişilik bir heykel atölyesiydi. Hoca geldi önce el ayak yapmamı söyledi. Aslında ben özgür hissettirdiği ve keyifli olduğu için bu kursa gitmeye karar vermiştim. Heykeltıraş olmak için gitmemiştim. Hocaya öğrenmek istemediğimi ve serbest çalışmak istediğimi söyledim. Çamuru aldım ve etrafımdakilere bakarak bir şeyler yaptım ve güzel oldu. Sonra bir çalışma daha yaptım hoca dedi ki bu yaptığın şey karma sergiye katılır.’’

Emek Külür Ne Kadar Süredir Sanat ile İlgilenmektedir?

Emek Külür’ün sanatla ilgilenmeye başlaması aslında onun çocukluk dönemlerinden başlamaktadır

‘’Benim içimde sanat hep vardı. Benim elim ve hayal gücüm çalışıyor.  Çocukken de böyleydi. Ne bileyim diş hekimi olmasaydım, sanatçı olurdum. İçimden geliyor bu. 6 yaşındaki bir çocuk çıkıp sokakta çocuk oyunları oynardı. Fakat ben çıkıp sokakta oyunlar oynamayıp evde hamur oynardım ve hamuru boyardım.’’