Fatsa’da bulunan Bolaman Çayı-Şahsen Deresi üzerine yapılan hidroelektrik santrale karşı hukuken zafer kazanılmasına rağmen şirketin faaliyetlerini sürdürmesi bölge insanının tepkisini çekmiş ve bölgedekiler nöbet başlatmıştı. İMC'nin haberine göre, nöbet sonuç verdi ve Fatsa Kaymakamlığı şirketin faaliyetlerine devam etmeyeceğini duyurdu.

Suarı isimli şirket tarafından, Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Demirci Köyü’nden geçen Bolaman Çayı- Şahsen Deresi üzerinde yapılan HES çalışması hukuken durdurulmasına rağmen şirketin çalışmalarına devam etmesine, yurttaşlar dere kenarında nöbet tutup, şirketin çalışmalarını engellemek isteyerek cevap verdi. Sabah saatlerinde jandarma ekipleri ile dere kenarına gelen şirketin iş makinelerini durduran halkın, mücadelesi sonuç verdi.

HUKUKİ KARARLARA UYULMASINI İSTEDİK

Fatsa Kaymakamlığı’ndan  yapılan açıklamada, hukuken de HES çalışması yapmaması gereken şirketin dere kenarında bir daha çalışma yapmayacağı ve hukuki sürece uygun hareket etmesi gerektiği duyuruldu. Bu açıklama üzerine rahat bir nefes alan bölgedeki yaşam savunucularının Gülizar Şendur, “Hukuki kararlara uyulmasını istedik. İmza topladık dere kenarında nöbet tuttuk, direndik ve kazandık.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Kendisine has bitki örtüsü ve su samurları (lutra lutra) ile ünlü Şahsen Deresinin, Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırma kapsamına alınması köylüleri harekete geçirmişti. Yaşam savunucuları, avukat Alp Tekin Ocak aracılığı ile, Danıştay 6. Dairesi’ne kamulaştırmanın iptali için başvuru yapmıştı. Mahkeme heyeti, yaşam savunucularını haklı buldu ve bakanlığın acele kamulaştırma kararının, “hukuka uygun olmadığı” gerekçesi ile iptaline karar vermişti. Ayrıca, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına itiraz eden yaşam savunucularının taleplerine yanıt veren Ordu İdare Mahkemesi de, ÇED raporunun iptaline karar vermişti. Ancak, HES’çi çirket mahkeme kararlarını hiçe sayarak dere kenarında çalışma yapmaya devam ediyordu.