Ordu’nun Fatsa ilçesinin Bahçeler Mahallesi sınırları içinde yapılmak istenen siyanüraltın madenciliğine halk karşı çıkıyor.

Altın çıkarmak için kurulan şantiye içine giren halk, zehirlenmek istemediklerini söyleyerek eylem yaptı.

Maden sahasına bitişik olan Ünye Erenyurt Mahallesi’nden altın işletmeciliği yapılacak olan araziye kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Maden sahası içine yürüyen vatandaşlar adına konuşan Zeki Fidan Kocahisar şunları söyledi:

“Burada siyanürle altın ayrıştırması yapılırsa canlı yaşayamayacak. Kuşlar, arılar uçamayacak. Fındık ağaçları kuruyacak, mısır, fasulye, patlıcan bitmeyecek. Bütün meyveler ve ormanlar kuruyacak. Her taraf zehirlenecek. Bizler burada doğadaki canlıların ölmemesi, çocuklarımızın sakat doğmaması için, kanser olmamak için, hayvanlarımızın ölmemesi için mücadele ediyoruz. Bizler doğa katliamına, siyanürle altın ayrıştırmasına karşıyız. Bu toprakları asla zehirletmeyiz. Asla yılmayacağız. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Maden sahasında Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu, Demirciköy Doğa Koruma Platformu üyeleri de birer konuşma yaparak birlikte mücadele edeceklerini ve bu maden sahasının nasıl zararlar vereceğini dile getirdiler.

‘ALTINLA ZENGİNLİK İSTEMİYORUZ, DOĞAMIZI YOK ETMESİNLER’

Şahin Aksu: Doğanın bozulmasın istemiyorum. Madene karşı değiliz, ama siyanürle aramaya karşıyız. Geleceğimizin yok edilmesine karşıyız. Burada yaşama olanağımız olmayacak.

Cevat Aksu: Siyanür istemiyoruz. Çocuğumuzun geleceğini yok etmelerini istemiyoruz. Çocuklarımızı kansere karşı korumak istiyoruz. Her taraf zehirlenecek. Yeşillikler yok olacak.

Döndü Akbulut: Biz altınla zenginlik istemiyoruz. Mahallemizi yok etmesinler bize yeter.

Öznur Satıroğlu: Doğanın yok olmasını istemiyoruz. Doğa bizim ciğerimiz, altın yaşamımızı karartacak. Her tarafı siyanürle zehirleyecekler. Bu çalışmalardan yalnızca bizler değil, Fatsa, Ünye, Ordu, her taraf etkilenecek.

Dursun Ali Er: Eski muhtarım. Burada altın madeni işletmeciliğine karşıyım. 80 yaşındayım. Burada bağım bahçem, doğa, yeşillik giderse biz ne yaparız. Atalarımız buraya yerleşmiş. Bizim vatanımız burası olmuş. Başka yer verseler ne olacak. Bu doğa yok edilemez. Vatandaşın yerini yurdunu yok ediyorlar. Buna karşıyım.”

(Evrensel)