AK Parti’nin Meclis’e sunduğu 'Çay Kanunu'nda Değişiklik' öngören yasa teklifine üretici tepkili. Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Özsoy, “Devlet çayı özele teslim ediyor” dedi.

AKP, çay üAK Parti’nin Meclis’e sunduğu 'Çay Kanunu'nda Değişiklik' öngören yasa teklifine üretici tepkili.

Hâlihazırdaki 1984 tarihli ve 3092 sayılı Çay Kanunu’nu tamamen yürürlükten kaldıracak olan düzenleme, gerçek veya tüzel kişilere, gerekli izinleri almak şartıyla kuru çay üreten işletme kurabilme olanağı sağlıyor.  

Bu işletmelerin de A, B ve C lisanslı işletmeler olarak gruplandırılması öngörülüyor. Kanun teklifi yasalaşırsa yaş çay alımını sadece A veya B lisansına sahip işletmeler yapabilecek.  

Mevcut yasada Tarım ve Orman Bakanlığı’nca açıklanan yaş çay alım fiyatı ise, yeni düzenlemeyle üreticilerin ve muhalefetin çay üretimini özel sektöre mahkûm etmekle suçladığı Ulusal Çay Konseyi tarafından ilan edilecek.  

FINDIKLI ZİRAAT ODASI BAŞKANI ÖZSOY: AKLA ZARAR BİR TEKLİF 

İktidar kanun teklifi gerekçesini, ‘üretici ve tüketiciyi korumak’ olarak açıklarken, çay üreticileri, bu düzenlemenin tek kelimeyle akla zarar bir teklif olduğu görüşünde.  

Teklif sahibi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın, tüm taraflar ile görüşülerek hazırlandığını açıkladığı düzenlemeye karşı çıkan Rize Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, “Çay üreticilerinin bu kanun teklifinden haberi yok ki, onaylasın. Tamamen bizlerin dışında, AK Parti’nin tek taraflı hazırladığı bir kanun teklifidir bu” ifadelerine yer verdi.  

Düzenleme ile üreticinin tamamen yok sayıldığını, hatta büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalınacağını belirten Özsoy’a göre teklif, üreticinin yanı sıra ÇAYKUR ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nı da devre dışı bırakıyor.  

Özsoy, “Kanun teklifi sermeyenin çay sektöründeki gücünü artıran, sektörün tamamen özelleştirilmesini öngören bir kanun teklifi olarak karşımızda duruyor. Elbette taban fiyatı olmayan bir kanun teklifi bizim açımızdan kabul edilemez” dedi.  

‘ÖZEL BİR KURULUŞA 230 BİN ÇAY ÜRETİCİSİNİN EMEĞİNE BEDEL BİÇTİRİLİYOR’ 

Düzenlemede yer alan ve yaş çay alım fiyatını belirlemesi öngörülen Ulusal Çay Konseyi’nin üreticiyi destekleyen bir oluşum olmadığına da dikkat çeken Özsoy, Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'ye şöyle konuştu:  

“Hâlihazırda 9 temsilci ile yönetilen Ulusal Çay Konseyi’nin 5 üyesi özel sektörü temsil ediyor. Böyle bir kuruluşa Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan yetki veriliyor ve 230 bin çay üreticisinin emeğine bedel biçtiriliyor. Böyle bir kanun teklifi, nasıl üreticinin menfaatine olabilir? Bu kanun teklifi üreticiyi korumuyor. Üreticiyi yok ediyor. Bizim taleplerimiz arasında yaş çay alım fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından açıklanması yoktu. Bu kanun teklifiyle taban fiyatını ortadan kaldırmışlar. Bir de üstüne üstlük üreticiyi mağdur eden konseye fiyat açıklama yetkisi veriyorlar. Biz başından bu yana çiftçiyi özel sektöre teslim etmeyen, güçlü kılan bir kanun teklifi bekliyorduk. Ama şimdi bakıyoruz ki çiftçi tam anlamıyla özel sektöre teslim ediliyor. Bu teklifin yasalaşması çok ciddi tehlikelere gebedir.” 

‘BU YASAYA TESLİM OLMAYACAĞIZ, GEREKİRSE SOKAĞA ÇIKARIZ’  

Devletin, söz konusu düzenlemeyle çiftçiyi ve çay sektörünü özel sektöre teslim ettiğine vurgu yapan Özsoy, “Devlet bu kanun teklifiyle çiftçinin üzerinden elini çekiyor. Özel sektörü bölgede hâkim kılacak bir teklife imza atıyor. Oysa Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, bizim de iki temsilci verdiğimiz bir çalışmanın sonucunda 38 maddelik bir kanun tasarısı hazırlamıştı. O tasarı da Ankara’ya gönderilmişti. Şimdi bakıyorum; kanun teklifinin o tasasıyla ilgisi bile yok” şeklinde konuştu.  

Özsoy, kanun teklifine sonuna kadar karşı olduklarını, bu durumun gerekçelerini de her yerde anlatacaklarını ifade ederek, “Bu yasaya teslim olamayız. Gerekirse sokağa çıkacağız, eylemler yapacağız. Eğer teslim olursak çay sektörünün çiftçi tarafı bitecek” dedi.  

'BU TEKLİF İLE ÇİFTÇİNİN EMEĞİ YOK SAYILIYOR’

AK Parti’nin Çay Kanunu’na karşı çıkan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs de düzenlemenin üreticiler ile paylaşılmadan hazırlandığını ve Meclis’e sunulduğunu söyledi. 

Bu duruma örnek olarak teklifte çay üreticisinin uzun zamandır talep ettiği çayda taban fiyatın belirlenmesine ilişkin bir madde olmamasını gösteren Örs, şunları söyledi:

"Taban fiyat bu düzenlemede yer almadığı gibi yaş çay fiyatını belirlemek de Ulusal Çay Konseyi’ne bırakılmış. Bu konseyde yer alan dokuz üyeden sadece iki tanesi üreticiyi temsil ediyor. Dolayısıyla üreticinin korunması noktasında endişelerimiz var. Aslında bu teklifle çiftçinin emeği yok sayılıyor. Dolayısıyla teklifi bu haliyle kabul etmek üreticinin mağduriyeti anlamına gelir. Bu kanun paydaşlarından görüş alınmadan önümüze gelmiştir. Bu kanunun gözden geçirilmesi gerekiyor."