CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kamuoyunda ‘gri pasaport skandalı’ olarak bilinen insan kaçakçılığı soruşturması kapsamında 2 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Fırat Bulut'un Gazete Duvar'da yer alan habere göre, gri pasaport skandalının yargı eliyle tescillendiğini belirten Ağbaba, Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişiden Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ve Bingöl'ün Servi Beldesi'nin eski Belediye Başkanı Ali A'nın tutuklandığını diğer iki şüphelinin ise adli kontrol şartı ile bırakıldığını kaydetti.

Şüphelilerin Nöbetçi Malatya Sulh Ceza Hakimliği kararıyla 22 Haziran’da tutuklandığı öğrenildi.

Ağbaba yaptığı açıklamada insan kaçakçılığı organizasyonunun Almanya ayağı olduğu iddia edilen Ersin K. hakkında da tutuklama kararı çıkarıldığını ancak yurt dışında olması nedeniyle tutuklanamadığını söyledi.

Konunun takipçisi olacaklarını söyleyen Ağbaba sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef Türkiye’den umudunu kesen insanlar para karşılığı belediyelere veya bu organizasyondaki kişilere para vererek pasaport satın aldılar. Devletin itibarını satın aldılar ve yurt dışına gittiler."

İçişleri Bakanı Soylu’yu da eleştiren Veli Ağbaba, "İçişleri Bakanı olayı ağırdan alıyor. Aynı olay Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerinde yaşansaydı belediye başkanını görevden alırdı. Ama siyaseten hâlâ bir şey yapılmış değil" diyerek olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de gri pasaportlarla insan kaçakçılığı yapıldığını ilk kez Nisan 2021 ‘de Malatya Yeşilyurt Belediye Meclisi Üyesi CHP'li Günnur Tabel ortaya çıkarmıştı. Tabel, Malatya Yeşilyurt'tan "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme" Projesi adı altında Şubat 2020'de Almanya'nın Hannover kentine gitmek üzere gri pasaport verilen kişilerden 43'nün dönmediğini ve benzer olayların başka belediyelerde de yaşandığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Daha sonra birçok belediyenin bu şekilde onlarca kişiyi yurt dışına çıkardığı tespit edilmişti.