HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş CHP’nin talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılan Meclis toplantısına katılmama kararına ilişkin açıklamada bulundu.

“Sadece genel görüşmeyle sağlık emekçilerinin sorunları çözülemez” diyen Beştaş, tüm partilerin eşit temsil edildiği, sağlık meslek örgütlerinin de içinde olduğu ortak bir sağlık komisyonu kurulması önerisinde bulundu.

Beştaş, “Biz Üçüncü Yolu temsil ediyoruz ve tüm sorunlarda olduğu gibi bu konuda da çözüm odaklı meseleye yaklaşıyoruz. HDP Türkiye’deki tüm sorunlara olduğu gibi sağlık alanında yaşanan bütün sorunlara, sağlıkta şiddete, sağlık emekçilerinin yaşadığı meselelere asla duyarsız değildir; tam tersine bu meseleyi Türkiye’nin temel meselesi olarak görmektedir. Şu anda Türkiye tarihinin en büyük sağlık krizini yaşıyoruz” dedi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Beştaş’ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

“SADECE GENEL GÖRÜŞMEYLE SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ”

CHP 1 Ağustos’ta bir genel görüşme talebiyle Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı. Sadece bir genel görüşmeyle, 3 dakika konuşmayla sağlıkta şiddete ve sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmayacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bunu geçmişte de sayısız defa deneyimledik. Herkes pozisyonunu alıyor. İktidar ret oyunu veriyor, muhalefet oyları ise onu geçirmeye yetmiyor. Bu yönüyle daha köklü ve kalıcı bir çözüme ihtiyaç vardır.

“SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİNİN DE İÇİNDE OLDUĞU ORTAK BİR SAĞLIK KOMİSYONU KURULMALI”

Bizim önerimiz çok açıktır. Tüm partilerin içinde olduğu bir komisyonun, sağlık meslek örgütlerinin de temsil edileceği ortak bir sağlık komisyonunun kurulmasını öneriyoruz. Ve bu sağlık komisyonunda ne yapılacak tüm partilerin ve ilgili tarafların görüşlerinin de alınarak aynı komisyonda bir yasa tasarısı ve teklifi üzerinde tartışma ve taslak oluşturulması gerekiyor. Asgari düzeyde partilerin birbirine yaklaşabildiği bir müştereği yakalamamız lazım. Bu sorunun çözümü bir yasanın TBMM’de kabul edilmesidir, bir genel görüşme değildir. Çağrımız tüm partileredir aslında. Bu komisyonu kuralım çağrısı yapıyoruz. Meclis'te bulunmayan partilerin de hatta birer üye ile temsil edilmesi sağlanabilir. Biz bu öneriye de açığız.

“HDP OLARAK GÜNÜBİRLİK SİYASETLE MESELELERE YAKLAŞMIYORUZ”

Biz Üçüncü Yolu temsil ediyoruz ve tüm sorunlarda olduğu gibi bu konuda da çözüm odaklı meseleye yaklaşıyoruz. HDP Türkiye’deki tüm sorunlara olduğu gibi sağlık alanında yaşanan bütün sorunlara, sağlıkta şiddete, sağlık emekçilerinin yaşadığı meselelere asla duyarsız değildir; tam tersine bu meseleyi Türkiye’nin temel meselesi olarak görmektedir. Şu anda Türkiye tarihinin en büyük sağlık krizini yaşıyoruz.

“AK PARTİLİ ÜNAL’A TEPKİ”

(Ünal’ın Meclis 200 vekil bulunup açılırsa biz de kendi gündemimizle geliriz açıklaması) Sayın Ünal’ın söylediğini kabul edilemez buluyoruz. Siyasette etik kalmadı bir yandan Meclis'in çalışmasına onay vermiyoruz diyor, bir yandan da gelirse kendi gündemimizi oluştururuz diyor. İşte dün aynen darbe mesaisi yapıldığı gibi, sanırım bunu kastediyor. Biz CHP, AKP’de dahil bütün partilere içtenlikle çağrı yapıyoruz. Gelin başta sağlıkta şiddetle ilgili yaşanan sorunları ve toplumun yaşadığı sorunları konuşmak, çözüm üretmek ve bir kanun teklifi çıkarmak üzere bir komisyon kuralım. Emin olun bu komisyon 2 hafta içinde, en fazla bir taslakla ortaya çıkar Meclis'i toplarız. Orada bu kanunu siyaset dışı bir mesele olarak kanunlaştırabiliriz. Ve bunun her anlamda sorumluluğunu almaya hazırız.

“ANAYASA, ADALET VE KARMA KOMİSYONU DÜN GÜN BOYU DARBE MESAİSİ YAPTI”

Meclis tatilde olduğu halde bileşen bir partimizin eş genel başkanının dokunulmazlığını kaldırma mesaisi yaptılar. Evet, gün boyu darbe mesaisi yaptılar. Adı ne komisyonun? Anayasa, Adalet ve Karma Komisyonu. Dün bu komisyonun bir üyesi olarak tüm gün bulundum. Tam bir darbe komisyonuydu, vekiller içeride oturmaya ihtiyaç duymadılar, savunmaları dinlemeye ihtiyaç duymadılar. Çünkü emir ve talimatla çalışan bir komisyon mesai yaptı. Neden? AKP, iktidarını devam ettirmek için HDP'yi zayıflatmak peşinde, HDP’yi tüm bileşenleriyle ile geriletmek, demokratik siyasetin dışına itmekle meşgul.”

Bizim görüşümüz, Meclis'in bir iki gün açılmayla değil aralıksız çalışmasıdır. Bu dönem tatil yapma dönemi değildir. Sadece önergeleri görüşmek için değil, çözüm üretmek için çalışmak zorundadır.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ZAXO'DAKİ KATLİAMIN ÜZERİNİ KAPATMAYA ÇALIŞIYOR”

Zaxo'daki katliamla ilgili dün BM Genel Kurulu toplandı, Irak hükümeti Türkiye yönetimini adres gösteriyor. Türkiye’yi BM’ye şikayet etti. Ve Dışişleri Bakanlığı sadece olayın üzerini kapatmaya çalışıyor, unutturmaya çalışıyor. Bu Meclis’te bir Dış İlişkiler Komisyonu var. Madem gerçeklerin ortaya çıkmasından yanasınız Dış İlişkiler Komisyonu neden toplanmadı? Bir an önce toplanıp, bir heyet oluşturup Irak’a gidebilirdi. Her gün komisyonlar dış ülkelerde inceleme gezileri yapıyorlar. Burada bir savaş suçu iddiası var, Irak bas bas bağırıyor, parlamentosunu topladı, dünyanın her yerinden kınama mesajı geldi. Ancak buradan Zaxo’ya kadar gidemediler, bir heyet oluşturmadılar. Bir çağrı yapmadılar. İşte bu ne olduğunu ortaya koyuyor. Unutturmaya çalışıyorlar. AKP-MHP iktidarının tek yaptığı kendi bekalarıdır. Yürütülen güvenlikçi politikalar, sürdürülen askeri operasyonlar, hem bölge halklarına hem de Türkiye halklarına zarar vermeye devam ediyor. Dünden beridir Kuzey Doğu Suriye’den de bolca saldırı haberleri geliyor. Buna dair de hiçbir açıklama duymadık. Bu politikadan vazgeçilmezse her an yeni acı ve yıkıcı olaylar yaşanabilir. Biz askeri ve güvenlikçi politikalardan vazgeçme çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Ve diğer muhalefet partilerinin de bu konuda net bir tutum almaktan imtina ettiklerini görüyoruz ve bu tutumlarını eleştirdiğimizi ve kabul edilemez bulduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.