Şiyar Çur

İrlanda, bir süredir Türkiye’den dil öğrenmek için giden öğrencilerin tercih ettiği ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de hatırı sayılır üniversitelerden mezun olmuş, çeşitli alanlarda çalışmış ve kendini geliştirmiş, öğrenciden çalışanına kadar birçok kişi dil eğitimi için İrlanda’yı tercih ediyor. Aylar önce evraklarını tamamlayıp başvuru yapan öğrenci adayları, konsolosluğun ‘oyunun ortasında kural değiştirdiğini’ belirterek, vize bekleme süresini 8 haftadan, 24 haftaya uzattığını belirtiyor. Öte yandan İrlanda Konsolosluğu Hindistan ve Nijerya gibi ülkelere ortalama iki ay içerisinde dönüş yapıyor.

Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte, geçtiğimiz yıllarda başvuru yapanların kimisi hayallerini ertelemek zorunda kalmış, kimisi de bu hayalinden vazgeçmiş. Öte yandan dil okulu için İrlanda’yı tercih eden öğrencilerin, başta Telegram olmak üzere birçok sosyal medya kanalından sesini duyurmak istediği bir konu var: VİZE SÜRESİ…

8 HAFTALIK BEKLEME SÜRESİ 24 HAFTAYA ÇIKTI

İrlanda Konsolosluğu’nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dil okulu vizesi için bekleme süresi, geçtiğimiz Ocak ayına kadar 8 hafta olarak belirtilmişti. Bu süreyi baz alarak başvuru yapan adaylar, danışmanlık şirketleri aracılığıyla okul tarihini belirleyip bu sürece uygun olarak hareket etmeye başladılar. Kimisi o tarihlerde işinden ayrıldı, kimisi iş yerinden ücretsiz izin istedi, kimisi oturduğu evdeki kira sözleşmesini sonlandırdı, kimisi 7 bin Euro olan hesap dökümü ve en az 4 bin Euro’luk okul ücretini karşılayabilmek için arabasını sattı. 8 haftalık süre dolduğunda ise İrlanda Konsolosluğu’nun web sitesinde bekleme süresinin 14 haftaya çıkarıldı. Mayıs ayının son haftalarına gelindiğinde bu süre tekrar güncellenerek 24 haftaya yani 6 aya kadar çıktı.

Bu süreçte başta okulunu donduranlar, işinden ayrılanlar ve kiralık evini boşaltanlar olmak üzere birçok kişi mağdur oldu. Öte yandan Aralık ayındaki dil okulu vize başvuruları Mayıs ayının son haftasında sonuçlandı. Adaylar başvuru yaptığında, konsolosluk 8 hafta bekleyeceklerini belirtiyordu. Aralık ayında başvuru yapanlar ortalama 21 hafta beklediler.

DİĞER ÜLKELERİN BAŞVURU SÜRELERİ NASIL?

Türkiye’de bir öğrenci adayı dil okulu için 24 hafta beklerken diğer ülkelerde bekleme sürelerini inceleyelim.

NİJERYA’DA BEKLEME SÜRESİ EN FAZLA 8 HAFTA

İrlanda Konsolosluğu’nun bulunduğu Nijerya’daki dil okulu öğrencilerinin vize bekleme süreleri incelendiğinde, ortalama 6-8 haftalık zaman diliminde cevap verildiği web siteleri üzerinden paylaşılmış. Aşağıda yer alan görselde, Nijerya’nın başkenti Abuja’da bulunan konsolosluğun vize başvuruları için bekleme süreleri yer alıyor. Tabloya göre, 4 Nisan 2022 tarihinde dil okulu için başvuru yapan bir öğrencinin şu anda (7. haftasında) vizesi işleme alınmış durumda.

Resim1-4

HİNDİSTAN’DA DİL OKULU BAŞVURUSUNDA VİZE BEKLEME SÜRESİ 20 İŞ GÜNÜ

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yer alan İrlanda Konsolosluğu’nun web sitesinde yer alan bilgiye göre, dil okulu için başvuru yapan öğrencilere, vize için cevap 20 iş günü içerisinde yani en geç bir ay içerisinde veriliyor.

İşte İrlanda Konsolosluğu’nun Hindistan’daki web sitesinde yer alan açıklama:

Resim2-4

“BAŞVURUNUZ REDDEDİLMİŞ OLABİLİR”

İrlanda Konsolosluğu, gecikmelerden dolayı dil okulu vizesi bekleyenler için dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Resmi Twitter hesabından açıklama yapan konsolosluk kesin vize verilecek olan kişilere öncelik verildiğini bildirdi.

İşte konsolosluğun o açıklaması:

Vize güncellemesi: İngilizce dil kurslarına katılmak amacıyla uzun süreli vizelerin işlenmesinde önemli gecikmeler olmaya devam etmektedir. Bu kategori için şu anda Ocak ayının ikinci haftasında alınan başvuruları işleme alıyoruz.

Vizenin kesin olarak verileceği başvurulara öncelik veriyoruz, bu nedenle 11 Ocak'tan önce başvurduysanız ve hala bir yanıt almadıysanız, başvurunuz reddedilmiş olabilir.

“OKULUMU DONDURDUM, EVİMDEN ÇIKTIM, EŞYALARIMI SATTIM”

8 haftalık vize onay süresi olduğu dönemde başvuru yapan ve 17 haftalık bekleme süresini doldurduğunu bildiren M.L., danışmanlık şirketi aracılığıyla başvuru yaptığında, dil eğitimi öncesinde ailesiyle vakit geçirmek için iş yerinden istifa etmiş. Son iki ayını ailesinin yanında geçirdikten sonra 6 aylık dil eğitimi için yurt dışına gideceğini düşünen M.L. başvurusunun üzerinden 17 hafta geçmesine rağmen İrlanda Konsolosluğu’ndan olumlu ya da olumsuz dönüş alamamış. Bu süreçte okul tarihine göre hareket ettiğini belirten M.L., “Üniversitede öğrenciyim, okulumu dil okuluna gitmek için dondurdum. Kirada oturuyordum, evimden çıktım, eşyalarımı sattım. Dil okulu Nisan ayında başlayacaktı. Haziran ayına girdik hala vize bekliyorum. Hem maddi hem de manevi olarak yıprandım. Şu an üniversiteye devam edemedim, başkasının yanında sığıntı gibi kalıyorum ve işsizim. İrlanda Konsolosluğu hayatımı cehenneme çevirdi. Keşke başka ülkeye başvursaydım.” dedi.

“İNSANLARIN HAYATLARINA DEĞER VERMİYORLAR”

Uluslararası ilişkiler mezunu olduğunu ve Türkiye’de de İngilizce öğrenmek için kurslara gittiğini bildiren M.S. ,”Bölümüm İngilizce gerektirdiği için mezun olduktan sonra bir yıl üç ay süren bir İngilizce kursuna kaydoldum. İngilizce dil seviyemi B1 yaptıktan sonra konuşma zorluğu çektiğim ve daha da üst seviyelere çıkartmak istediğim için İrlanda’ya dil okulu için başvurdum. Vize bekleme süresi 8 hafta iken 18 haftadır bekliyorum. Bu süreçte işe de girmedim. 8 hafta 10 hafta oldu, sonra 14 hafta oldu şimdi de 24 hafta yazıyor. Diğer ülkelerin vatandaşları maksimum bir ya da iki ayda dönüş alırken biz aylarca bekliyoruz. Bu süreçte Türk vatandaşlarına yaptıkları muamele beni ciddi anlamda üzdü. Bu Türkiye’deki insanların hayatlarına değer vermediklerini gösteriyor. Çevremdeki insanlar bekleme süresinde sürekli soru soruyorlar, işe giremiyorum, kendimi yük gibi hissediyorum.

Stresten saçlarım döküldü, kilo kaybettim. Türkiye’de herkes altına, arabaya ya da eve yatırım yapar. Şimdi altın ya da otomobil satışı yaptı diye insanların vizeleri onaylanmıyor. Başvuru yaparken böyle bir kural yoktu. Oyunun ortasında kural değiştiriyorlar. Sistemleri farklı çalışıyor, bir ileri bir geri tarihten vize açıklaması yapıyorlar. Kesinlikle bir çalışma sistemleri yok. Arayıp bilgi alamıyoruz, telefonları açan yok. Onlar yüzünden B planı yapamıyoruz. İyice karamsar olduk. Bir de boş pasaport göndermeye başladılar. Aylarca vize bekleyen insanlara hiçbir gerekçe sunmadan bomboş pasaport gönderiyorlar. Amerika’ya Work and Travel ile gitmiş birisine bile ‘İngilizce seviye tespit’ belgesi yok diyerek boş vize gönderiyorlar. İnsanların hayatını hiçe sayıyorlar.

Ayrıca okullara başvuru yaparken peşin ödeme yapıyoruz. Konsolosluk tarafından pasaportumuz boş gönderildiğinde de okul bizden komisyon alıyor. Acente, okul, vize derken 500 Euro’ya yakın paramız alınıyor, niye?” dedi.

“ONLAR YÜZÜNDEN İŞSİZ KALACAĞIM”

İrlanda Konsolosluğu’nun sürekli başvuru süreçlerini değiştirdiğini belirten E.Ö. ise, “Ben iş yerimden vizenin açıklanması gereken tarihten itibaren izin aldım. 6 ay dil okuluna gidip döndükten sonra aynı iş yerinde tekrar çalışmaya devam edeceğim. İzin istediğim tarih geldi ve geçti bile. Benim iş yerime, aileme, çevreme ve sayamadığım birçok şeye karşı sorumluluğum var. Vize için bu kadar geç cevap vermeleri hayatımı olumsuz etkiliyor. Konsolosluğun vaktinde cevap vermemesi yüzünden belki de geri döndüğümde beni işe tekrar almayacaklar. Neden alsınlar ki? Onlar yüzünden işsiz kalacağım. Asla gecikme nedenlerini açıklamıyorlar, bilgi vermiyorlar ama deli gibi başvuru almaya devam ediyorlar. Kendi ülkelerine sıcak para girsin diye, kendi ülkelerinin çıkarları doğrultusunda bizi mağdur ediyorlar. Herkese gitmek istediğimizi söylüyoruz, zaman geçtikçe bize soru soruyorlar. Cevap veremiyoruz. Geceleri uyumamaya başladım. Yüzümde egzama başladı. Maddi boyutu geçtim psikolojik olarak çok yoruldum. Keşke başvurmasaydım diyorum bazen.” dedi.

“AYLARCA YOĞUNLUK VAR DEDİLER AMA HİÇ PASAPORT GELMEDİ”

Geçtiğimiz yıl 10 Aralık’ta başvuru yapan, 28 yaşında ve kamuda mühendis olan C.K. İrlanda Konsolosluğu’nun başvurusunu araç satışından dolayı olumsuz cevapladığını söyledi. Yaklaşık 16 hafta vize beklediğini belirten C.K., “ İnanılmaz zaman harcadım, ücretsiz izin aldım, işi resmen olmasa da fiilen bıraktım ve çok fazla yıprandım. Araç satışıyla başvuru yaptım. Evimi dağıttım, eşyalarımı sattım. Çok fazla kaybım oldu. İstesem o aracı tekrar alamam çünkü fiyatı değişti. Başvururken yaşadığım hayatı ve düzeni yerine koymaya çalışsam en az 500 bin lira masraf tutar. Oyunun kuralını oyun oynarken değiştirdiler, devlet eliyle dolandırdılar bizi. Konsolosluk aylarca yoğunluk var dedi, ama hiç pasaportun gelmediği günler oldu. Hatta bir ya da iki pasaportun geldiği zamanlar… Süreci sürekli uzattılar. Herkesin başvurduğu süreçte koşul neyse kural da odur. Başvuru yaptıktan sonra kural değiştirdiler bu bir hukuksuzluktur. Yani durup dururken ’25 yaş üstü almayacağım’ deseler, 25 yaş üstü başvuran kişiler elenmiş olacak. Temel hukuk kurallarına uymuyor. Dünyayı dolaşan insanlarla konuşuyorum, boş pasaport almamışlar hiç. Hiçbir yerde böyle bir uygulama yok. İnsanların itiraz haklarını da ellerinden alıyorlar. Aslında boş pasaport gönderdikleri insanlar itiraz ederse eğer vize alabilecek. O insanlar hiç var olmamış gibi boş pasaport gönderiyorlar. İnsanların kariyer planları boş pasaportlarla çarçur ediliyor.” dedi.