Web Sitesi Nasıl Oluşturulur: İşletme Sahipleri İçin İpuçları

Dijital çağın yaklaşması insanların para kazanma algısını da ciddi anlamda değiştirdi. E-ticaret, sosyal medya yöneticiliği, dijital pazarlama ve daha birçok alanda insanlar yeni sitelere ihtiyaç duyuyorlar. Hatta Başarı Bet güncel giriş ile birlikte online casinolarında ne kadar yaygınlaştığını görebilirsiniz. Kısacası insanların ihtiyaçlarına ve zevklerine göre her türlü web sitesini bulabilmek mümkün.

Özellikle yeni işletme sahipleri işlerini büyütebilmek ve hızla müşteri kitlesi oluşturabilmek için web sitesi oluşturmayı öğrenmelidir. Aksi halde dijital çağa ayak uyduramayan çoğu işletmenin maalesef sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. Yazımızda da herkes için en basit anlatımla web sitesi nasıl oluşturulur ve neye ihtiyacınız var gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Toplamda 5 adımlık bir rehber hazırladık. Gelin rehberimizin detaylarına bakalım ve tasarımsal açıdan kullanışlı web sitenizi adım adım aktif edelim.

1. Hedef Kitlenizi Belirlemek için Araştırma Yapın

Bir web sitesinin olmazsa olmazı anlatacağı konuyu ve kitleyi bilmesi gerektiğidir. Nitekim hedef kitle belli olduktan sonra sitede sunacağınız içerikler de o insanlarla alakalı olacaktır. Örnek vermek gerekirse, medikal ürünlerin satışı yapacağınız bir web site açmak istiyorsunuz. Bu sitede hedef kitleniz ile alakalı çeşitli miktarlarda blog yazıları yayınlamanız gerekecek. Bunun en önemli sebebi de hedef kitlenize nokta atışı şekilde ulaşabilmenizdir.

Hedef kitleyi belirledikten sonra siteniz için bir alan adı yani bir marka ismi belirlemeniz gerekecek. Çarpıcı, kısa ve akılda kalıcı bir marka son yılların en büyük pazarlama düşüncelerinden biridir. Müşteriler sizi ne kadar kolay anımsar ve internette ne kadar kolay bulursa sizin için o kadar faydalıdır. Hedef kitleyi nasıl belirleyeceğinizi bilmiyorsanız Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Trendler gibi sayfaya göz atabilirsiniz. Bu sayfalar genellikle yapmak istediğiniz iş hakkında Türkiye’de ve hatta yaşadığınız bölgedeki ilgi alakayı göstermektedir.

En Çok Tercih Edilen Pırlanta Kesimleri En Çok Tercih Edilen Pırlanta Kesimleri

2. Sitenizin Türünü Belirleyin

Web sitesi açmak 10 sene öncesine baktığımızda artık çok daha kolay hale gelmiş durumda. Tek bir tıkla sadece bir miktar para ödeyerek bile anında e-ticaret sitenizi aktif hale getirebiliyorsunuz. Tabii bu noktada acaba sitemin alt yapısı ne olmalı gibi bir soru ortaya çıkıyor. Çoğu işletme Wordpress (ücretsiz) ve Wix gibi yazılım altyapılarını kullanmaktadır.

Wix, komple bir paket olarak satıldığından asla kurulum yapmakla uğraşmak istemeyeceğiniz bir araçtır. Ben elimi sürmeyeyim ama sitem hızlı bir şekilde açılsın diyorsanız Wix gayet idealdir. Ancak ben tasarımımı özel olarak yaptıracağım ve sitemde özgürce her şeyi değiştirmek istiyorum diyorsanız da hosting satın alıp buna ücretsiz bir Wordpress ve temalar kurmanız gerekiyor. Kısacası Wordpress için biraz daha özgür ve tasarımsal açıdan zengin olduğunu söyleyebiliriz.

3. Domain (Alanadı) ve Hosting Satın Alın

Şimdi geldik işin biraz daha teknik ve en zor kısmına. Siz yine de bizim zor dememize bakmayın, artık domain de hosting de ortak bir paket dahilinde satılmaktadır. Türkiye’de Godaddy gibi çok sayıda bilişim şirketi bulunuyor. Bu tarz popüler sitelerden hosting ve domain satın alarak otomatik Wordpress kurulumu isteyebilirsiniz. Tabii bunu yapmadan önce ilk adımdaki marka adını belirlemeyi unutmayın. Çünkü belirlediğiniz marka adını burada domain yani alanadı şeklinde kullanmanız gerekecek.

Bir diğer önemli nokta satın alacağınız hosting paketinin boyutudur. Eğer sitenize çok sayıda kişinin gireceğini düşünüyorsanız bütçenizi biraz daha artırarak geniş kapasiteli bir hosting paketi satın alabilirsiniz. Aksi halde siteniz için erişim sorunları ortaya çıkabilir.

4. Wordpress Blog Aracını Kullanın

Hosting satın alıp domain ile kurulum sağlandıktan sonra muhtemelen Wordpress’te otomatik olarak yüklenecektir. Yüksek ihtimal hosting satın aldığınız işletme ile konuşursanız birkaç dakika içerisinde size wordpress yüklemesini yapacaktır. Wordpress kurulumu gerçekleştikten sonra ister ücretli isterseniz de ücretsiz temaları kullanabilirsiniz.

Temalar, Wordpress içerisinde sitenizin nasıl göründüğünü belirleyen araçlardır. İsterseniz ücretli şekilde yazılımcıların özel olarak geliştirdiği Wordpress temalarını satın alabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz eğer işletmenizin size has bir tarzı olmasını istiyorsanız ücretli temalar kullanın. Hatta mümkünse bir Wordpress uzmanına yeni tema yaptırmak markanızın kalitesini gösteren unsurlardan biri olacaktır.

5. Site İçi Sayfaları Oluşturun

Web sitemizi açıp temayı da seçtiğimize göre artık blog sayfalarını oluşturmaya başlayabilirsiniz. Site içi sayfalar genellikle işinizle ve işletmenizle alakalı olan konuları kapsamaktadır. Müşterilerinizin sizin hakkında görmenizi istediğiniz tüm detayları ve iletişim bilgilerinizi paylaşmanız gerekiyor. Aynı şekilde özel bir blog bölümünün olması hedef kitlenize ulaşmanız için makaleler yayınlamanıza olanak tanır.

Bir alt başlıkta üzerine çalışacağınız SEO yani arama motoru optimizasyonu sayesinde anahtar kelimeler tespit edip bu iç sayfaları daha planlı şekilde oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki sitenize müşteriler genellikle Google üzerinden belirli anahtar kelimeleri aratarak gelecektir. Site içi sayfaların SEO’ya uygun şekilde optimize edilip yazılması da doğal olarak Google’ın ilgisini çekecektir. Ancak bu noktada makalelerinizi veya işinizi Google için değil müşterileriniz için yaptığınızı lütfen unutmayın.

Bonus: Arama Motoru Optimizasyonu Çalışmalarına Başlayın

Muhtemelen işletmeler için web sitesi açıldığında en zorlanılan konu SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) olmuştur. SEO, bazı anahtar kelimelerde sitenizi otoriter hale getirmek için yapılan çalışmalarına geneline denir. Sitenizin başlığından açıklamasına kadar ciddi bir optimize süzgecinden geçmiş olması hedef kitlenizin size daha rahat ulaşmasını sağlar. Eğer daha önce SEO ile ilgili bir bilginiz yoksa muhtemelen ne yapacağınızı hiç bilmiyorsunuzdur. Bunun için ilk olarak Semrush veya Google anahtar kelime planlayıcı gibi araçları kullanarak hedef kitleniz için anahtar kelimeler belirlemeniz gerekiyor.

Yeni bir site olduğunuz için rakiplerin az ve öz olduğu kelimeleri tercih etmek sizin için daha sağlıklı olacaktır. Ardından tespit ettiğiniz bu anahtar kelimeleri kullanabileceğiniz blog yazıları yayınlayarak Google’da sıralama almayı bekleyebilirsiniz. Yine de belirtmek isteriz ki bu süreç son derece sancılı ve zaman isteyen bir aşamadır. Bu yüzden sabırlı olup çalışmaya devam etmek eninde sonunda amaçlarınıza ulaşmanızı sağlayacaktır. Şimdiden hepinize iyi çalışmalar.