İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 6 Nisan'daki toplantısında toplu taşımaya yapılan yüzde 40'lık zammın öğrencilerle ilgili kısmı geri çekildi.

Daha önce İBB Meclisi tarafından geri çekilmesine karar verilen zam İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilmişti. Bugün yapılan İBB Meclisi toplantısında öğrenci zammının tekrar geri çekilmesine karar verildi.

6 Nisan'da yapılan zamda öğrenci bileti 2,67 liradan 3,74 liraya, aylık abonman ise 78 liradan 109 liraya çıkarılmıştı.

'AMAÇ İBB'Yİ EKONOMİK AÇIDAN ZOR DURUMA DÜŞÜRMEK'

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise kararın ardından, "Mazot 6 lirayken 90 liraya abonman biletini satıyordunuz. Bunlar eleştiri konusuydu. Mazot 22 lira, siz bu teklifle 78 liraya satılması kararı almış oluyorsunuz. Burada amaç İBB'yi ekonomik açıdan zor duruma düşürmek. Hizmet üretemez hale düşürmek. Bu başarılı olmayacak. Siz ülkedeki ekonomik çöküntüden sorumlusunuz" dedi.

'500 MİLYON LEBLEBİ PARASI GİBİ SÖZ EDİLİYOR'

Doğan Subaşı, "500 milyon leblebi parası gibi söz ediliyor. Bu Ulaşım Daire Başkanlığı'nın 3'de 1'i dir. Biz 2019'da öğrencilere hep beraber yüksek bir indirim yaptık. Bu indirim tamamen popülist niyetlerle UKOME'de toplumsal baskıyla artış kararı alındı. Onu nasıl absorbe ederiz diye yapılmış siyasi bir hamle. Çiftçiler ne yapacak. Hadi öğrencilere bunu yaptık. 6 TL'den 22 TL'ye çıkmış mazotu çiftçiler nasıl kullanacak? Taşımacılar nasıl kullanacak? Öğrenciler okumuş çocuklar hepsi burada dönen numarayı anlıyor" diye konuştu.

'İBB'NİN YATIRIM YAPMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK BİR GİRİŞİM'

İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı da, "Öğrenci zammının geri çekilmesi öğrenciler için önemli bir olay. Kimse daha çok ücretle öğrencilerin toplu taşıma kullanmasını istemez. Bu öğrencilerin esasında belediyelerin hesaplaması gereken ve hedeflemesi gereken olay tabi ki ücretsiz olmasıdır. 2018'deki abonman değerine baktığımızda eğer biz o günkü 85 TL'lik öğrenci abonmanlığını bugün kullanmış olsak bu değer 265 lira olacaktı. Bugün biz 109 liradan bahsediyoruz. Geçmişteki bu değerleri unutmayalım. İBB'nin toplu taşımanın dik durması lazım, otobüs yatırımı yapması lazım. Yapacağımız sübvansiyonun ulaşım bütçesinin yüzde 29 olduğunu gözden kaçırmamamız lazım. İBB'nin yatırım yapmasını engellemeye yönelik bir girişim bu. Bizim yapmamız gereken minimum toplu taşımada KDV ve ÖTV'yi yarısına indirmemiz bile sübvansiyonu daha doğru seviyeye getirecektir" ifadelerini kullandı.