Yeni albüm çalışmalarına dört yıl aradan sonra başlayan Kardeş Türküler, yeni bir albümle baharda müzikseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bu albümde ilk defa Pontusça bir şarkı da yer alacak. 

Çok kültürlü bir coğrafyada kardeşlik içinde bir arada yaşama umudunu dile getiren ve Çerkezce, Arapça, Türkçe, Ermenice, Kürtçe gibi birçok dilde şarkılar seslendiren Kardeş Türküler, uzun bir aradan sonra yeni albüm çalışmalarına başladı. Önümüzdeki bahar ayında çıkacak olan albümde ilk defa Pontusça şarkı da yer alacak. Çıkacak albümün, 4 yıllık çalışmalarının sonucu olduğunu belirten Kardeş Türküler solisti Vedat Yıldırım, dihaber'e albümün detaylarını anlatarak, son dönemlerde sanatçılar üzerinde artan baskıları değerlendirdi. 

Sanatta şevkin önemli olduğunu düşünen Yıldırım, ancak Türkiye'de pozitif anlamda şevk verici bir ortamın olmadığından yakındı. Böylesi bir ortam içinde ekip olarak albüm çalışmalarını düzenli bir şekilde götürmeye çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, albümlerinin bahar aylarında çıkacağı bilgisini verdi. 4 yıldır albüm çıkarmadıklarını ve bu süre içinde kendi deyimiyle "bayağı malzeme" biriktirdiklerini dile getiren Yıldırım, "Çıkaracağımız albüm, iki süreçli albüm olacak. İlki, şu an bizim yaptığımız geleneksel albümlerden oluşan olan albümdür. Bir sonraki aşama ise güncele dair sözlerimizin olduğu, beste çalışmalarının olduğu bir albüm olacak" dedi. 

BİR DİL DAHA: ALBÜMDE PONTUSÇA ŞARKI YER ALACAK

Kardeş Türküler'in Türkiye'de yapmaya çalıştığı şeyin farklı dillerdeki müzikleri bir araya getirmek olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Bu kültürlerin ısrarla tekleştirilen memlekette, biz de çoklu diyoruz. Çünkü diller yaşamın temel taşlarındandır " dedi. Yaptıkları müzikle ısrarla anadili vurgulamaya çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, "Her kültürün kendine özgü bir rengi var, ama bir taraftan o renkler karışıyor. Biz ısrarla bu yolda devam etmek istiyoruz. Kardeş Türküler çalışması aslında meşakkatli çalışmalardır. Dil meselesi repertuar seçimi… Sonuçta albüme belli bir sayıda şarkı koyabiliyoruz. Ülkede o kadar çok dil ve kültür var ki, onların seçilmesi, onların araştırılması dile dair bir olgunluğun oluşturulması oldukça zor" diye kaydetti. Yeni çıkaracakları albümde de Çerkezce, Arapça, Türkçe, Ermenice, Kürtçe gibi bir çok dilde şarkı seslendireceklerine söyleyen Yıldırım, ilk defa albüm bazında Pontusça bir şarkının yer alacağı bilgisini verdi.

'HER YERDE KONSER VEREMİYORUZ'

Türkiye'de birçok alanda yaşanan baskılara da dikkat çeken Yıldırım'a göre, Türkiye, tekrar TRT günlerine döndü. Böylesi bir ortamda kültür ve sanatın da baskılandığını dile getiren Yıldırım, kendilerine yönelik baskıları ise şu sözlerle özetledi: "Biz de her yere gidemiyoruz. Her yerde konser veremiyoruz. Kültür ve sanat alanındaki projeler azaldı. Çok büyük bir riskle bir salonu kiralıyoruz. O gün geliyor memleketin bir yerinde bir olay oluyor, sonra iptal oluyor. Ya da OHAL yasaları baş gösteriyor. Dolayısıyla; çok rahatça 'izin yok' diyebiliyorlar. Çok keyfi bir ortam var, bu keyfi ortamda sıkıntılar yaşanıyor tabi." 

'YALNIZ DEĞİLİZ'

"Bu tür durumlarda aslında örgütlenmenin ne kadar iyi olduğunu anlıyoruz. O anlamda biz daha güçlüyüz. Biz yalnız değiliz, onu biliyoruz. Bir dayanışma ağımız var. Asıl vahim olan popüler kültür" diyen Yıldırım, hegemonik bir savaş ortamının olduğunu, bu savaşta da muhafazakarlaşmanın arttığını ve bunun popüler kültürü de etkileyeceğini söyledi. Yıldırım, "Memleket nasıl olmalı diye sorsalar Kardeş Türkülerin sahnesi gibi olmalı derim" diyerek bütün farklılıkların bir arada yaşamasına dikkat çekti. Kardeş Türküleri herkesin dinlediğini söyleyen Yıldırım, "Biz ilk çıktığımızda daha çok üniversitelere gidiyorduk. Şu an ise Kardeş Türküleri, Türkiye'nin çoğu dinliyor" diye konuştu. 

KARDEŞ TÜRKÜLER

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Kardeş Türküler, ilk kez 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nde hazırlanan bir konser çalışması olarak gündeme geldi. Bu konserin repertuarı, Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Daha sonraki dönemlerde, değişik kültürlere ait şarkı ve danslara da yönelen Kardeş Türküler, repertuarlarını zenginleştirdi. BGST bünyesinde yer alan Kardeş Türküler projesi, "halkların kardeşliği"ne müzikal bir çerçeveden vurgu yaparken, aynı zamanda Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halk şarkılarını, kendi kültürel bağlamlarını dikkate alarak, orijinal dilleriyle yorumluyor. Kardeş Türküler, ilk albümlerini 1997'de "Kardeş Türküler" adı verilerek çıkardı. Türkiye ve Avrupa'da çeşitli konserler veren Kardeş Türküler, en son "Babamın Kanatları" adlı filminin müziğinde Adana Film festivali ve Antalya Film Festivali'nde "en iyi film müziği" ödülünü aldı.  

KAYNAK: DİHABER