İçişleri Bakanlığı tarafından 2016 yılında Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atamasının ardından belediyeye bağlı bir şirkette çalışan Turgut Tamaç, Ahmet Berge, Nazif Keserci, Ramazan Açık, Kerem Aslan, Reşit Urar, Kemal Çelebi ve Hıvzıllah Aktı'nı işlerine son verildi.

8 kişinin işten çıkarılmasına, 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ve "örgüt ile iltisaklı olmak" içerikli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gerekçe gösterildi. 

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ İŞÇİLERİN BAŞVURUSUNU 'KESİN OLARAK' REDDETMİŞTİ

İşçiler, bunun üzerine "iş akdinin usulüne uygun olarak feshedilmediğini" gerekçesiyle Van İş Mahkemesi'ne başvurdu. Belediye, Van 2'nci İş Mahkemesi'ne yaptığı savunmada, “Davanın süresinde açılmadığı, başvurucuların ortak girişim işçisi olarak çalıştığı ve kendi işçileri olmadığı" gerekçeleriyle başvuruların reddini istedi.

Mahkeme, “Örgüt ile irtibatlı ve iltisaklı oldukları gerekçesiyle kişilerin bir daha kamu hizmetinde çalıştırılmasının mümkün olmadığı” gerekçesiyle işçilerin başvurularını reddetti.

İşçiler, avukatları Turan Ece aracılığıyla yerel mahkemenin verdiği kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemenin 6’ncı Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararının gerekçesi doğrultusunda işçilerin başvurularını "kesin olarak" reddetti. 

AYM'DEN İHLAL KARARI 

İşçiler, daha sonra "adil yargılanma hakkı ihlali" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Bir süre önce başvuruyu karar bağlayan AYM, işçilerin ayrılmasını gerektiren bir durumun olmadığını belirterek, "(...) işverenin başvurucu hakkındaki değerlendirmesinin objektif ve makul dayanakları olup olmadığını, dolayısıyla geçerli feshin koşullarının oluşup oluşmadığını incelemeden asıl işverenin şüphesine bağlı kalarak sonuca varmıştır. Başka bir ifadeyle derece mahkemeleri yargısal fonksiyonun esasını oluşturan uyuşmazlığın içinde yer alan maddi ve hukuki sorunların bütünüyle ele alınması ve karara bağlanması işlevini yerine getirmemiş, gerçek anlamda bir yargısal faaliyet icra etmemiştir. Dolayısıyla hukuk düzeni tarafından başvurucuya tanınan feshe karşı yargı yolunun açık olması teorik olmaktan öteye geçememiştir. Bu durumda başvurucuların mahkeme hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmaktadır” şeklinde karar verdi. 

Van 2'nci İş Mahkemesi, AYM'nin kararı sonrası dosyayı tekrardan değerlendirerek, 8 işçinin "işe iadesine" karar verdi. (MA)