Çin’de yeni tespit edilen Langya virüsünün semptomları arasında yüksek ateş, yorgunluk, öksürük, iştah kaybı ve kas ağrıları var. Virüsün hayvanlardan insanlara geçtiği ihtimali üzerinde duruluyor. Araştırmacılar, virüsün ölümcül olmadığını söylüyor.

Bilim insanları, şimdiye kadar Çin'de insanlar arasında 35 vakanın tespit edildiği Langya virüsünü izlemeye aldı.

Virüse ilişkin ilk incelemelerin sonuçları, Çin, Singapur ve Avustralya'dan bilim insanlarının olduğu bir grup araştırmacının imzasıyla New England Journal of Medicine (NEJM) tıp dergisinde yayınlandı.

The Guardian'ın haberine göre, yeni tespit edilmiş yeni tip Langya henipavirus (LayV), ilk olarak 2018 yılının sonlarında Çin'in kuzeydoğu eyaletleri Shandong ve Henan'da görülmüştü. Virüs, bilim insanlarınca ilk defa geçtiğimiz hafta resmi olarak tanımlandı.

Semptomları arasında ateş, yorgunluk, öksürük, iştah kaybı ve kas ağrıları olan ve hayvanlardan insanlara geçtiği ihtimali üzerinde durulan virüsün yayılımını Tayvan'ın sağlık yetkilileri de takip ediyor. Araştırmacılar, virüsten etkilenen herkeste yüksek ateş görüldüğünü söyledi.

35 kişiden 26'sında rastlanan tek patojenin LayV virüsü olduğunu gören bilim insanları, ateşli hastalığa bu virüsün sebep olduğu sonucuna vardı.

"PANİĞE GEREK YOK"

Bu bağlamda vahşi hayvanlar üzerinde test yapan araştırmacılar, 262 sivri faregillerin dörtte birinden fazlasında LayV viral RNA'sını tespit etti. Araştırmacılara göre, "söz konusu bulgu, sivri faregillerin (Soricidae) doğal bir rezervuar olduğu anlamına geliyor olabilir. "

Buna göre, Langya virüsüne aynı zamanda evcil keçilerin yüzde 2'sinde ve köpeklerin yüzde 5'inde de rastlandı.

Şimdiye kadar LayV virüsü ile bağlantılı hiçbir ölüm kayıtlara geçmedi. Duke-NUS Tıp Okulu'ndan araştırmacı Prof. Wang Linfa da Global Times'a verdiği demeçte, LayV virüsü vakalarının "ölümcül veya çok ciddi olmadığını" ve dolayısıyla "paniğe gerek olmadığını" kaydetti.

Araştırmacılar, insanların virüsü birbirine bulaştırıp bulaştırmadığının ise henüz net olmadığını ifade etti.

İnsandan insana bulaşıyor mu?

Tespit edilen 35 Langya virüsü vakasının çoğu çiftçiler arasındaydı; enfekte olmuş diğer kişilerin arasında da fabrika işçileri vardı.

Araştırmacılar, "Dokuz vakanın 15 yakın temaslı aile üyesi ile yaptığımız filyasyon çalışması hiçbir yakın temas sonucu bulaş vakası ortaya koymadı; fakat insandan insana bulaşma statüsünü belirlemek için örneklem büyüklüğümüz çok küçüktü" değerlendirmesinde bulundu.

LayV üzerinde gen dizilimi yapan bilim insanları, virüsün henipavirus ailesine ait olduğuna karar verdi.

Henipavirus, Hendra ve Nipah virüslerini de içeren zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan) RNA virüsleri kategorisinde yer alıyor.

Atlar ve insanları etkileyen ve ilk defa Avustralya'da tespit edilmiş olan Hendra virüsü ve Güney Doğu Asya'da salgınlara sebep olan Nipah virüsü yüksek ölüm oranları ile ilişkilendiriliyor. LayV ise Çin'in güneyinde tespit edilen Mojiang virüsü ile en yakından ilişkili.

İKLİM KRİZİ

Tayvan'ın Merkez haber ajansının haberine göre,Tayvan Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC), Pazar günü (7 Ağustos) bir açıklama yaparak virüsü gen dizilimine tabi tutacaklarını ve izleme önlemleri alacaklarını açıkladı.

The Guardian'ın da altını çizdiği üzere, bulaşıcı hastalık uzmanları, yıllardır iklim krizi ve doğanın yok edilmesinin hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık riskini arttıracağı konusunda uyarılarda bulunuyordu.