Zaman aşımına uğratılmasına bir yıldan az bir süre kalan DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayetine dair davada, yine avukatların tüm talepleri reddedildi.

Duruşma, 31 Mayıs 2023 tarihine ertelendi.

Faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere gittiği Batman'da 4 Eylül 1993 günü "faili meçhul" bir cinayetle öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar'ın katledilmesine dair davanın 9. duruşması Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davanın tek sanığı, tutuksuz yargılanan Hizbullah hükümlüsü Cihan Yıldız duruşmaya Batman’dan SEGBİS ile katıldı. Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar, çocukları Ali ve Felat Sincar ile aile avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

"ARA KARARDAN DÖNÜLSÜN"

Mahkeme Başkanı, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen başka iki davaya ilişkin evrakların dosyaya gönderilmediğini söyledi. Bahsi geçen iki dosya Mehmet Sincar davasında tanık olarak yer alan kişilerden birinin yargılandığı dosyalar. Bu dosyalarda yargılanan kişinin aynı zamanda Mehmet Sincar cinayeti ile de ilişiği olduğunu hatırlatan Avukat Şaneşin Aydın, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde iki dosyanın beklenmesi kararından vazgeçilmesini talep etti: “Bu sanıklar daha önce 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan ve ceza alan şahıslardır. Dosyada ön sorun yoktur, birlikte işlenmiş eylem söz konusudur, mahkemenin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine yazmış olduğu ara karardan vazgeçmesini talep ediyoruz.”

AVUKATLAR: MAHKEME SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUN

 “Ortada bir cinayet var ve buna ilişkin düzenlenmiş olan raporlar var. Bu raporlarda failler vardır, bu şahısların araştırılması gerekiyordu” diyen Avukat Gülşah Kaya, Diyarbakır 4. Ağız Ceza Mahkemesindeki iki dosyanın beklenmesi ara kararı nedeniyle Mehmet Sincar davasında hiçbir ilerleme olmadığını söyledi. Dosyanın aydınlatılması için MİT raporunu hazırlayan Kutlu Savaş’ın dinlenmesini talep etti. Kaya, Mehmet Ağar ve mahkemeye sundukları dilekçede yer alan kişiler hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Mahkeme Başkanı'nın, bu talebi, “Savcılık üçüncü katta, gidin oraya suç duyurusunda bulunun” şeklinde yanıtlamasına üzerine avukatlardan tepki yükseldi.

Avukat Gülşah Kaya, “Biz görevimizi biliyoruz ama bu mahkemenin de görevi. Bu cinayetin failleri devlet raporlarında dahi geçiyor. Ve mahkemeniz bu cinayetin tüm faillerini araştırmak zorunda, maddi gerçeğe ulaşmak için her türlü delili toplamak zorunda” dedi.

"CİNAYET AYDINLATILSAYDI ÇOK FARKLI BİR ÜLKEDE YAŞIYABİLİRDİK"

Avukat Yunus Murat Akan, dosyadaki tek sanık olan Cihan Yıldız’ın Hizbullah üyesi olduğunun mahkemece tespit edildiğini hatırlattı. Akan, “Katledilen vatandaşımız bir milletvekiliydi. Dosyanın normal cinayet dosyası olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Kürtler ilk defa Meclise giriyorlar ve halkın Meclise taşımış olduğu milletvekili, sokak ortasında Hizbullah tarafından öldürülüyor. Mehmet Sincar’ı öldüren zihniyet ve bu zihniyetin arkasındaki kişiler tespit edilmiş olsaydı belki çok farklı bir ülkede yaşayabilirdik” diye konuştu.

ZAMAN AŞIMI KAPIDA

Dosyada yer alan sanık açısından zaman aşımı süresi Eylül 2023’te doluyor. Duruşmada söz alan aile üyeleri bu gerçeği hatırlattı. Davanın zaman aşımına uğramasını istemediklerini söyleyen Mehmet Sincar’ın oğlu Ali Sincar, eksiklerin bir an evvel giderilmesini talep eti.

TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ, BİR SONRAKİ DURUŞMA 31 MAYIS 2023’TE

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların tüm taleplerini reddetti. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazılarak iki dosyanın akıbetinin sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 31 Mayıs 2023’te görülecek.

DAVANIN GEÇMİŞİ

DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993'te 6 milletvekili ile beraber faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere Batman'a gitti. Sık sık faili meçhul cinayetlerin işlendiği kentte inceleme yapan milletvekillerine sokak ortasında silahlı saldırı düzenlendi. Vücuduna sekiz kurşun isabet eden Mehmet Sincar ile DEP yöneticisi Metin Özdemir bu saldırıda hayatını hayatını kaybetti. Cinayeti önce ırkçı Türk İntikam Tugayı adlı bir örgüt üstlendi.

1996 yılına kadar tüm girişimlere rağmen aydınlatılamayan Sincar cinayeti, siyaset-mafya-devlet ilişkilerinin ortaya çıktığı Susurluk kazasından sonra hazırlanan araştırma raporunda gündeme geldi. Rapora göre, Sincar'ın katilleri 90'lı yıllarda isimleri bile dehşetle anılan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve üç PKK itirafçısıydı. Ancak raporda isimleri geçen kişilerle ilgili herhangi bir adım atılmadı. Dosya yeniden adliyenin tozlu raflarına kaldırıldı.

17 Ocak 2000'de Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul'da kaldığı adrese yapılan operasyonda ele geçirilen binlerce sayfa evrak da Sincar cinayetini Hizbullah'ın işlediğine işaret ediliyordu.

Belgelerde ismi tespit edilen Hüseyin kod adlı Cihan Yıldız, 2008'de Avusturya'da yakalanıp Türkiye'ye iade edildi. Yıldız iade edilince 15 yıldan sonra Sincar dosyası davaya dönüşebildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 yılında Yıldız'ı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay da bu kararı 2014 yılında onadı.

Bu süreçte AİHM'nin bir Hizbullah hükümlüsü hakkında ihlal kararı vermesi üzerine yeniden yargılama yolu açıldı. Bu yöntemle onlarca Hizbullah hükümlüsü yeniden yargılama hakkı kazanarak uzun süre cezaevinde kaldıkları için serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve 11 yıl cezaevinde kalan Cihan Yıldız da vardı. 2018'de serbest bırakılan Yıldız'ın davası 2019’da yeniden görülmeye başlandı.

Yıldız, Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen celselere sadece SEGBİS ile bağlanarak katılıyor.

Üç yıldır devam eden yargılama sırasında Sincar ailesi ve avukatlarının, sanığın tutuklanması, "Yeşil" ve ekibi ile Mehmet Ağar hakkındaki suç duyurusu gibi birçok talebi ise reddedildi.

Ancak dava artık zaman aşımı riskiyle karşı karşıya. Bu ihtimal de hem Sincar Ailesi hem de hukukçuları tedirgin ediyor. Mahkeme 4 Eylül 2023'e kadar karar vermezse zaman aşımı süresi dolacak ve dava düşecek.