Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, enflasyonun 2024'te yüzde 8.8'e gerilemesini beklediklerini aktardı.

Kavcıoğlu, enflasyon beklentilerine ilişkin "Orta vadeli enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz" dedi. Kavcıoğlu, şunları söyledi:

"Mevcut yıllık enflasyon oranında önümüzdeki aylarda hızlı ortadan kalkacak baz etkileri bulunmakta. Enflasyonun gerçek eğilimini anlamak için aylık gelişmelere odaklanmak daha sağlıklı bir yaklaşım. Aylık enflasyonun kademeli bir şekilde tarihler ortalamalarına yakınsamakta olduğunu gözlemliyoruz. Döviz kurlarının istikrarlı seyir izlemesi enflasyondaki yavaşlamaya katkı sağlıyor. İlerleyen dönemde üretici fiyatları kaynaklı enflasyonist baskıların daha ılımlı bir seyir izleyeceği görülüyor."

YÜZDE 5 ENFLASYON HEDEFİ HATIRLATMASI 

Yüzde 5 enflasyon hedefini hatırlatan Şahap Kavcıoğlu, "Merkez Bankası olarak, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı, enflasyonla mücadele mesajında "Merkez Bankası olarak, para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Büyüme rakamlarına dikkat çeken Kavcıoğlu'nun konuşmasından dikkat çeken başlıklar şunlar oldu:

"Küresel arz şoklarına ve bölgemizde yaşanan savaşa rağmen Türkiye ekonomisi sürdürülebilir düzeyde ve kesintisiz büyümeye devam etmekte.

Eylülde küresel talepte beklenen gerilemenin sınırlı etkileri görülmekle birlikte, ihracatçı sektörlerin öncülüğünde sanayi üretimi yüksek seyretmeye devam etmekte.

Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak işgücü 34.3 milyon kişiye ulaşırken, işsizlik oranı yüzde 10.1 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ülkemiz enerji ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile birlikte sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır.

Küresel ölçekte sıkışan finansal koşulların da etkisiyle, başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere, 2023 yılına ilişkin küresel büyüme tahminleri önemli ölçüde aşağı yönlü güncellenmiştir.

Türkiye, OECD ülkeleri arasında toplam istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri olmuştur."