Nepal hükümeti, 1996 ila 2006 yılları arasındaki iç savaşta yaşanan insan hakları ihlallerini ele almak üzere geçiş dönemi adaleti süreci kapsamında kurulan hakikat komisyonlarının görev sürelerini uzattı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından yapılan çağrıların ardından dünkü toplantıda Nepal hükümeti, Hakikat ve Uzlaşı Komisyonu ve Zorla Kaybedilenleri Araştırma Komisyonu’na yapılacak şikayetler için 1 yıllık ek süre tanındığını açıkladı.

Komisyonların görev sürelerinin 10 Şubat’ta sona ermesi planlanıyordu. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçtiğimiz günlerde yaptığı çağrıda, 2016 yılının ilk aylarında göreve başlayan komisyonların kısa sürede mağdurlardan 60 bine yakın insan hakları ihlali bildirimi aldığı vurgulanarak, yetkilerinin ve kendilerine verilen sürenin kısıtlı olması nedeniyle görevini tamamlayamayan bu komisyonların görev sürelerinin uzatılması talep talep edildi.

Çağrıda, Zorla Kaybedilenleri Araştırma Komisyonu’nun hedeflerini tamamlayabilmesi için 3 yıllık bir süreye daha ihtiyaç duyduğuna dair yaptığı açıklama hatırlatıldı.

Hakikat ve Uzlaşı Komisyonu başkanı Surya Gurung AFP'ye verdiği bir demeçte, "1 yıllık ek sürenin şimdiye dek bildirilen 58 binin üzerinde insan hakları ihlallerini incelemek için yeterli olmadığını düşünüyoruz" demişti.

İnsan hakları kuruluşlarınca Nepal hükümeti, geçiş dönemi adaletinin sürdürülebilmesi için gerekli finansal ve politik desteği sağlamamakla suçlanıyor.

NE OLUMUŞTU?

Maoist gerillaların Nepal Krallığına karşı ayaklanmasıyla başlayan iç savaşta 17 bin 800’den fazla sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi de yerlerinden edildi.

Nepal Barış Bakanlığı’nın verilerine göre çatışmalarda 4 bin 500 Nepal askeri ve 8 bin 200 Nepal Komünist Partisi gerillası yaşamını yitirdi. Bin 300 kişi ise halen kayıp.

Hem Maoist gerillaların hem de hükümet güçlerinin işkence, cinayet, tecavüz ve zorla kaybedilme gibi ağır insan hakları ihlalleriyle suçlandığı iç savaş, 2006 yılında taraflar arasında imzalanan barış anlaşmasıyla sonlandırıldı. (Kaynak: Neynik)