Kadıköy'de kartopu oynarken bir esnaf tarafından 17 Şubat 2015 günü bıçaklanarak öldürülen gazeteci Nuh Köklü'nün ölümüyle ilgili davada karar çıktı.

İstanbul Anadolu Adliyesi 5 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Tutuklu sanık Serkan Azizoğlu’nun “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İki sanığın yargılandığı davanın karar duruşması Anadolu Adliyesi 5.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, "Kasten adam öldürmek" suçunu işlediği için tutuklu yargılanan Serkan Azizoğlu, avukatları ve Köklü ailesinin avukatları katılırken, "Kasten adam öldürmeye yardım etmek" suçundan yargılanan tutuksuz sanık Nazım Coşanar duruşmaya katılmadı.

Duruşmayı Köklü ailesi, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç'ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi de takip etti.

Duruşmada ilk olarak Köklü'nün avukatlarından Ümit Abanoz konuştu. Abanoz, hiçbir davada sanıkların kendisine bu kadar güven içinde olmadığını belirterek, "Nuh şiddete karşıydı. Şiddetin kurbanı oldu. Ülkede hukuka güven kalmadı. Ancak biz size güveniyoruz" dedi.

Avukat İbrahim Burak Eskici de , "Takım elbise giydi kravat taktı diye sanığa iyi hal indirimi uygulanmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sanık Azizoğlu'nun avukatı ise müvekkilinin Köklü ile aralarında husumet olmadığını belirterek, ölen kişi gazeteci olduğu için bu konunun bu kadar dikkat çektiğini yoksa "basit bir olay" olduğunu iddia etti.

Avukat, basının sürekli olarak mahkeme üzerinde siyasi baskı kurmaya çalıştığını iddia ederek tahrik indirimi uygulanmasını istedi.

Sanık Azizoğlu da, "Buraya eşofmanla mı gelseydim. Bir kişiye karşı yirmi kişi vardı. Bıçaklama olayında kastım yok. Karar verilmediği halde basın karar verilmiş gibi yazdı. Ben savcı görüşünden memnunum. Suçlu değilim" diye kendisini savundu.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu katil zanlısı Azizoğlu'na "Kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası verdi.

Sanık avukatlarının talep ettiği haksız tahrik indirimi de uygulanmadı. Heyet tutuksuz sanığın da beraatına karar verdi.

Kararın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Köklü'nün annesi Çiğdem Köklü, karardan memnun olduklarını ve dava sürecinde kendilerine destek olan avukat ve gazetecilere teşekkür etti.

Ardından TGS Genel Başkanı Uğur Güç konuştu. Güç, "Karar memnun edici bir karar ama diğer sanığın da cezalandırılmasını istiyorduk. Kalbimiz soğumadı" dedi.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise "Eğer aile beraatına karar verilen sanık hakkında temyize gitmeye karar verirse biz o davanın da takipçisi olacağız. Nuh Köklü arkadaşımız öldürülen 65'inci gazeteciydi" diye konuştu.

NUH KÖKLÜ KİMDİR?

Nuh Köklü 46 yaşındaydı. Köklü, 2002-2003 senelerinde Bianet’te editör olarak çalıştı. Daha sonra bir müddet yurtdışında yaşayan Köklü, Hürriyet ve Radikal gazetelerinde muhabirlik ve editörlük yaptı. Ardından Sabah gazetesinde çalışmaya başladı.

13 Şubat 2009’da greve çıkan ATV-Sabah çalışanlarından olan Nuh Köklü, o dönem Türkiye Gazeteciler Sendikası işyeri temsilcisiydi.

Köklü greve çıktıktan sonra işten çıkarılan 10 gazeteciden biriydi.

Daha sonra NTV’de program editörü olarak çalıştı, Mayıs 2014’te işten çıkarılmıştı.

Köklü, 17 Şubat gecesi Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 06 Temmuz 2015’te, Nuh Köklü’nün adının cemiyetin “Öldürülen Gazeteciler” listesine eklendiğini açıkladı.

(Kaynak:DİHA)