Bugün başka bir yazı düşünmüştüm. 03.01.2022 akşamı bilgisayarı açınca, çok sevdiğim, sayısız anılarımız olan bir arkadaşı, saygın bir dostu, Saffet Uygur’u yitirdiğimizi öğrenince, çok üzüldüm. Anısını yaşatacak küçük bir katkı sunabilmek için bu yazıyı yazmaya başladım.

Saffet Uygur, tam bir halk insanı denecek, az sayıda özgün insanlardan biriydi.

12 Eylül öncesinden bu yana sol, sosyalist mücadelede etkin görevler alan Saffet Uygur’la, Bakırköy ve çevresinde 12 Eylül Evren Darbe Anayasası'na karşı yürütülen çalışmalarda, 1980 Baskı Yönetimi sonrası CHP, SODEV gibi partilerle başlayan siyasallaşma sürecinde yolumuz çok kesişmişti.

“Saffet Uygur, 1966’da Trabzon Orman Tekniker Okulunu bitirip Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Giresun Orman İdaresi'ndeki arkadaşlarıyla birlikte yoksul orman köylülerinin, orman işçilerinin sorunlarıyla ilgilenmeye başlayan Uygur, kendi deyimiyle “Kır yoksullarını kendine dert edindi." Merkezi Giresun olmak üzere Orman Köylüleri Derneği’nin kurucularından olan Uygur ve arkadaşlarının önemli hedeflerinden biri orman işçilerinin SSK kapsamına alınması ve sendika kurma hakkına kavuşmasıydı. MC iktidarı sırasında Eskişehir’e sürgün edilen Uygur, orada TSİP Eskişehir İl Örgütüyle tanıştı ve TSİP’e üye oldu.

Ocak 1980’de parti çalışmalarını sürdürmek üzere Bursa’ya giden Uygur, o dönem TSİP’in etkili olduğu Köy-Koop’ta pazarlama müdürü olarak, partide ise il sekreteri olarak göreve başladı. Aynı süreçte kurulan Köylü Birliği’nin de genel sekreter seçildi. Bursa’da 12 Eylül darbesine kadar çok yoğun olarak süren köylü çalışmalarında aktif rol oynadı. Özellikle köylülerin devam eden Maden-İş grevlerini, Tofaş ve Renault grevlerini desteklemek için yoğun bir faaliyet yürüttü”.(1)

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), 21 Ocak 1996 kurucuları arasında yer aldı.(2)

 “Gezi davasının yarın yapılacak olan duruşması öncesinde Gezi Direnişi’ne katılmış 1376 yurttaş “Ben de oradaydım” başlıklı bir metin yayımladı”(3). Saffet Uygur 1376 duyarlı, bilinçli yurttaş arasındaydı.

Kadınlara karşı Şiddetin ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı duran 345 erkek arasındaydı.(4)

Kadınların İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkarak verdikleri hak ve eşitlik mücadelesine erkeklerden destek geldi.

Saffet Uygur, yazdı, birçok yerde konuştu. Aydın Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada şunları söylemiş:

“BEYSİAD’ın (Beylikdüzü Sanayici ve İşadamları Derneği) İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği sektöründe başarılı üç ismi ağırladığı panelde, öğrencilere tavsiyelerde bulunan ADM İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Uygur, stajın sektöre girişteki önemine vurgu yaparak, “Öğrenim dönemim boyunca her yıl staj yaptım. 4 yıl boyunca stajımı bir gün bile aksatmadım. Okulu bitirip mesleğe girdiğimde memurlar şaşırmıştı. Genç memur nasıl bu işi yapar diye. 4 aylık stajın tamamını hiçbir gün aksatmadan, sadece bir staj defteri doldurmayla sınırlandırmadan yapacağım işin tüm faaliyetlerini görerek ve uygulayarak meslekte çok başarılı oldum” ifadelerini kullandı”.(5)

‘Erken tercih yapın, yola erken çıkın’ ADM İnşaat Yönetici ve BEYSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Uygur da, iş hayatında öğretmenlik, maliyecilik ve ormancılık arasında ormancılığı tercih ettiğini ve bu alanda uzun yıllar çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtirken, hayatın başında tercih yapmanın ve bu tercih üzerinden gitmenin kat edilecek başarıda önemli olduğunun altını çizdi. Ormancılık alanında staj yaptığı dönemlerden örnekler sunan Uygur, “4 yıl ormancılık eğitimim sırasında, her yaz 4 ay staj yaptım. Mezuniyetin ardından mesleğe adım attığımda eski memurlar çok şaşırmıştı. Stajımı aksatmadan her anını dolu dolu geçirdim. Ormancılık faaliyetini ekimden dikime, yol yapımından köprü yapımına, her türlü transport işlemlerini bütün safhalarını yerinde öğrenerek mezun oldum” dedi. Sonrasında satış, yöneticilik, şantiye ve farklı alanlarda uzmanlaşmış 4 arkadaşıyla inşaat sektörüne girdiğini ve ADM İnşaat firmasını kurduklarını belirten Uygur, bu alanda yeterli bir bilgiye sahip olmamasına karşın işin tekniği, mevzuat yapısı, hukuksal dayanakları gibi birçok yönünü derinlemesine inceleyerek işe adım attığını söyledi: “Hangi mesleği seçerseniz seçin, erkenden tercih yapmak önemli. Erken tercih yapmanın anlamlı sonuçları olduğuna şahit oldum. Neyi tercih edersek edelim, okuldan edinilen bilgiler yeterli değil. Bugün dünyanın geldiği gelişmişlik düzeyi, karmaşıklık dikkate alındığında; çok ciddi bir eski yeni mevzuat birimi var. Dolayısıyla bu mevzuata, bu bilgiye hakim olmazsak işi yönetme şansı yok. Para kazanmak için bir işi tercih etmeyin. Para kazanmak üzerine kurulacak bir hedef, kaybettiğinizde hayallerinizi yıkabilir. Ben hayatım boyunca yapacağım işi keyif almak için zevk almak için yaptım. Eğer yaptığınız işten keyif alıyorsanız, bu büyük bir kazanç. Mutluluğun anahtarını iyi insan ilişkilerinde, hayatı paylaşmakta görüyorum. Sevdiğiniz işi tercih edin, erken tercih yapın, yola erken çıkın, çünkü erken kalkan yol alır.”(6)

Beylikdüzü Kooperatifler Birliği (BEYKOOP) kurucusu, ilk genel başkanı, mimar, Saffet Uygur’la, önceleri Bakırköy İstanbul Caddesi üzerinde bulunan bir sokakta, daha sonra İncirli caddesi üzerine taşınan Ordulular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin önemli kişilerinden biriydi. Haftada en az 3-4 kez buluşur, konuşur, tartışırdık. Yeni düşüncelere kapalı olmayan bir insandı. Birçok konuda uzlaşırdık.

Çatalca’da çiftliği olan ortak hemşerimiz olan Cihan Hamsici, dostlarını çiftliğine çağırmıştı. 10 dolayında arkadaş, yedik, içtik, konuştuk. Dönüşte Saffet Uygur beni arabasına aldı. İkimiz yol boyunca konuştuk. Bu toplantıda, daha önce Ordulular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nde yapılan tartışmalardan söz açılınca, “Bir dernekte bile düşünce birliği oluşturulamamakta. Bizim bu derneğimizde ne yapılabilir?” diye sordu. Derneğin çok güzel lahana çorbası yapan Mustafa adında bir ustası vardı. “Bu hemşeri derneğinde lahana çorbası içilir” dedim. Gülüştük. “Doru söylüyorsun” dedi.

Işıklarda uyusun. Kendisini hiç unutmayacağız.

----------------------------------------------

(1) Gazete Duvar.com.tr İnternet gazetesi, 12 Eylül'den Yeşil Sol Parti'ye: Saffet Uygur vefat etti, 03.01.2022

(2) ÖDP Tarihçe https://portal.odp.org.tr› odp-tarihce

(3) cumhuriyet.com.tr, 1376 yurttaştan 'Gezi' açıklaması: Hepimiz oradaydık, 17 Şubat 2020

(4) Erkeklik öldürüyor, İstanbul Sözleşmesi yaşatır - Marksist.orghttps://marksist.org › eski › icerik › Haber › Erkeklik-o...

(5) Duayenler anlattı öğrenciler 'Aydın'landı - BEYSİADhttp://www.beysiad.org.tr› etkinlikler-duayenler-anlatti...

(6) Sivas'tan İstanbul'a, fabrika işçiliğinden fabrikatörlüğe - Kiosklahttps://www.kioskla.co › sivastan-istanbula-fabrika-iscili...