Sakal ekimi ve diğer translantasyon uygulamalarının tamamı için belirli bir iyileşme süreci gerekiyor ve bu işlemleri yaptırmak isteyenler haklı olarak, gündelik hayata etkilerini merak ediyor. Çünkü bu operasyonlar, yüz ve kafa gibi gizlenemeyecek uzuvlara uygulanıyor ve zaten gizlenmemeleri gerekiyor. Elbette sakal ekimi sonrası ne kadar süre ile kızarıklık olacağı, oldukça önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Saç Ekimi Doktoru Yetkin Bayer, Sakal ekimi sonrası kızarıklık ne zaman geçer? sorusuna cevap veriyor.

Sakal Ekimi Sonrası Süreç

Sakal ekimi sonrasında beliren kızarıklık bireyleri tedirgin eden bir sorunsal olarak ortaya çıkıyor. Ancak bu kızarıklık ve kabuklanma, endişe edilmemesi gereken ve herkeste görülen bir komplikasyondur. Çözümü kolaydır ve çoğu kez belli bir süre içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır.

Sakal ekimi sonrası yüz bölgesinde görülen kızarıklıklar genellikle sivilce şeklinde belirir ve operasyon sırasında kullanılan FUE tekniğinden dolayı oluşur. Yaşanan bu belirtiler operasyonun olağan sonuçları olup bireye özel bir yan etki değildir. Ayrıca kızarıklığın yanında kabuklanma da görülen bir durumdur. Bunun sebebi kıl kökleri ekilirken delik oluşması ve yeni kılların çıkma esnasında kabarmasıdır.

Sakal ekimi sonrası kızarıklık konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yaşanan bu komplikasyonun belli bir süre içerisinde gerçekleşmesidir. Uzun zaman beliren kızarıklık ve kabuklanma bir soruna işarettir. Bu sebeple operasyona maruz kalan bölgenin fiziki temastan uzak tutulması gerekir. Böylelikle yüzde bakteri oluşumu riski minimum seviyeye indirilmiş olur.

Bilindiği üzere sakal ekimi operasyonu ortalama 3 ila 6 saat arasında sürmektedir. Bu işlemin ardından iyileşme süreci başlar ancak saç ekimine göre sakal ekiminin iyileşme süreci biraz daha uzun sürmektedir. Zira yüz bölgesi, vücudun diğer bölgelerine oranla daha fazla hassastır. Burada dikkat edilecek nokta, operasyon sonrasındaki 1 haftalık süreçte bireyin tüm dikkatini yüz bölgesine odaklaması gerektiğidir. Bu süre zarfında göstereceği özen ve alaka, yüz sağlığının gidişatını belirleyeceği gibi aynı zamanda da sakal yapısındaki kaliteyi de ortaya çıkaracaktır. Peki sakal ekimi sonrasındaki süreçler nelere dikkat edilmeli?

İyileşmeyi etkileyebilecek faktörler

İyileşme sürecinde alkol ve sigara kullanımı tavsiye edilmez. Çünkü bu maddeler operasyon bölgesinde istenmeyen komplikasyonları tetikleyebilmektedir.

Terlemeyi tetikleyecek uygulamalardan uzak durulması gerekir. Buna spor ve cinsel ilişki gibi uygulamalar da dahildir. Çünkü kıl kökleri açık bir yaradır ve terde bulunan zararlı bakteriler buralarla temas eder iltihaplanmalara yol açabilir.

Yüze temas etmesi muhtemel kıyafetler giyinilmemelidir. Özellikle dik yakalı ceket ve kazaklardan, uzun boğazlı kazaklardan uzak durulmalıdır.

İyileşme sürecine olumlu yönde etki eden bazı besi takviyeleri alınmalıdır. Çünkü vitaminlerin kıl köklerini güçlendirdiği bilinmektedir.

Sakal ekimi sonrasındaki iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyen faktörlerden birisi de düzenli uykudur. Uyku hem sağlıklı hücre yapısının oluşmasını sağlar hem de bireyleri psikolojik açıdan rahatlatır. Bu ikisi de hayli değerli faktörlerdir.

Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere sakal ekimi sonrasındaki iyileşme süreci tamamen bireyin uygulamalarına göre şekillenmektedir. Bu kurallara özen gösterilmesi, sağlıklı bir sakal yapısına kavuşulmasını sağlayacaktır.

Sakal Ekimi Sonrası İlk Yıkama ve Tıraş

Sakal ekimi soransında ilk yıkama ve traş işlemi, bireyler için oldukça önemli aşamalar olarak öne çıkmaktadır. Burada alınacak yanlış bir karar tüm operasyonel sürecin boşa gitmesiyle sonuçlanabilmektedir. Hatta bireye ciddi sağlık sorunları yol açabilir. Bu nedenle uzmanların belirlediği kurallara ve süreçlere harfiyen uyulması gerekir.

İlk yıkama mutlaka ekim yapılan klinikte yapılmalıdır. Sonrasında da belli kurallara dikkat edilerek ev ortamında da icra edilebilir. Böylece yüzde beliren kızarıklıklar ve kabuklanmalar kısa sürede iyileşecektir.

Diğer yandan da traş uygulaması tedavi sürecinin başlarında kesinlikle uygulanmamalıdır. Başlarda zahmetli bir süreç olsa da tedavi bittiğinde bireylere kalıcı bir sakal yapısı sağlamaktadır. Uzmanların ortak görüşüne göre ekimden sonraki ilk 1 aylık süreçte yüz bölgesine kesinlikle herhangi bir makine ya da ustura değdirilmemelidir. Daha sonrasında da uzmanların kontrolünde traş işlemini gerçekleştirmek mümkün.

Saka ekimi sonrası kızarıklık ve sakal ekimi hakkındaki diğer tüm sorularınız için yetkili cevap mercii uzman hekimler ve sağlık kuruluşlarıdır. Yetkili kişi ve kuruluşlar dışında kimseden bilgi almayınız.