Cumhurbaşkanı Niinistö'nun evsahipliğindeki 'Kultaranta Talks'a katılmak için Finlandiya'da bulunan NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine çıkardığı veto kartıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Stoltenberg, Türkiye'nin talepleri karşılanana dek iki ülkenin NATO üyeliğinin gecikebileceği mesajını verdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine muhalefet ederken gündeme getirdiği güvenlik endişelerinin 'meşru' olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ CİDDİYE ALMAK ZORUNDAYIZ'

Stoltenberg, "Türkiye'nin terör örgütü PKK ile ilgili endişeleri de dahil olmak üzere tüm müttefiklerin güvenlik endişelerini ele almalıyız. Bunlar meşru endişeler. Terörizm ve silah ihracatıyla ilgili endişeler. Başka hiçbir NATO müttefikinin Türkiye kadar terör saldırısına maruz kalmadığını ve bu nedenle endişelerinin ciddiye alınması gerektiğini belirtmemiz önemli" diyerek şöyle devam etti:

'ANAHTAR ROL OYNAYAN HAYATİ MÜTTEFİK'

"Türkiye Ukrayna'ya destek verilmesi ve mahsur kalan buğdayın ihraç edilmesi konusunda anahtar rol oynuyor. Dolayısıyla böyle hayati bir müttefik, terörizmle ilgili endişelerini paylaştığında bunu ciddiye almalıyız. Ve yaptığımız, tam olarak bu. Finlandiya ve İsveç'in bu konuları masaya yatırmaya hazır olduklarına yönelik net mesajını memnuniyetle karşılıyorum."

'MADRİD ZİRVESİ MÜHLETİ SÖZKONUSU DEĞİL'

Genel Sekreter, 29-30 Haziran'da düzenlenecek Madrid Zirvesi'nin 'İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını kabul etmek için son tarih olmadığını, ancak meselelerin mümkün olduğu kadar çabuk çözülmesini istediklerini' vurguladı. Stoltenberg, 'önemli olanın Türkiye'nin meşru endişelerinin giderilmesi ve bu sırada Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecinin işlemeye devam etmesi olduğunu' dile getirdi.

'NATO ÜYESİ ÜLKELERDEN FARKLI TUTUMUMUZ YOK Kİ, NİYE HEDEFTEYİZ?'

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye ile müzakerelerde ilerleme olup olmadığı sorusunu, "Diyalog kanallarımızın açık olması, görüşmelere devam etmemiz, ilerleme olarak düşünülebilir" diye yanıtladı.
Niinistö, 'Finlandiya'nın Türkiye'nin endişeleriyle ilgili NATO üyesi ülkelerden farklı tutumu olmadığını, neden özellikle bu konuda hedef gösterildiğini anlamakta zorlandığını' söyledi.