Ordunun geçtiğimiz ay yönetime el koyduğu Sudan'da, darbe karşıtı grupların iki günlük sivil itaatsizlik ve grev kararı bugün uygulanmaya başlandı. Eylemler, yerel 'direniş komiteleri' ve 30 yıllık diktatör Ömer el Beşir'in Nisan 2019'da devrildiği gösterilerde de belirleyici rol oynayan Meslek Odaları Birliği (SPA) tarafından düzenleniyor. Ordunun siyasetten çekilmesini talep eden protestocular, 13 Kasım'da "Müzakere yok, ortaklık yok, taviz yok" sloganıyla düzenlenecek kitlesel yürüyüş öncesinde belirli bir takvimle bir dizi eylem planlıyor.

Ancak ülkede internet ve telefon hatlarında sorun yaşanması nedeniyle bugün eylemlere katılımın beklenenden düşük olduğu belirtildi. Başkent Hartum'dan Reuters'a konuşan bir kaynak, "İnternetin kesik olması nedeniyle çok sayıda kişinin sivil itaatsizlik çağrısından haberi yoktu" dedi. Ülkede bazı hastanelerde grev yapıldığı, bazılarının ise normal çalışma düzenini sürdürdüğü belirtiliyor.

Başkent Hartum'da ise eylemciler ile güvenlik güçleri arasında gerilim yaşandı. Öğretmenler Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, ordunun yapması beklenen atamalara karşı çıkmak için Eğitim Bakanlığı'nın önünde oturma eylemi yapan bir gruba polis saldırdı, beş kişi gözaltına alındı. Kuzey Hartum'da ise güvenlik güçlerinin ellerinde cop ve biber gazı bombaları ile devriye gezerek olası protestoları engellemeye çalıştığı belirtildi.

Sudan'da Beşir'in devrilmesi sonrası asker ile siviller arasında iktidar paylaşımıyla oluşturulan ve ve en geç 2023'te demokratik seçimler düzenlemesi öngörülen geçici hükümet, 25 Ekim'deki darbeyle görevden alınmıştı. Aralarında bazı bakanların da bulunduğu önde gelen sivil yetkililer gözaltına alınmış, Başbakan Abdalla Hamdok da ev hapsine konulmuştu. Darbeden bu yana Birleşmiş Milletler'in de yer aldığı arabuluculuk görüşmeleri henüz sonuç vermiş değil.