Şair Şükrü Erbaş, Diyarbakır’da Efruz Kafe’de okurlarıyla bir araya geldi.

Etkinliğe, şair Hicri İzgören, Lal Laleş ve Muharrem Erbey’in yanı sıra yüze yakın kişi katıldı.

Yazı hayatının 50 yıla yaklaştığını söyleyen Erbaş okurlarına “Biz şiirin paydasında buluşuyoruz” dedi.

İnsanların birbirine temas etme yollarının farklı olduğunu söyleyen Erbaş “Bu bende şiirdir, başka birinde resim, diğerinde tiyatro, başka birinde de müziktir” diye konuştu.

Bir arada olmanın önemine vurgu yapan Erbaş, “Burada buluşuyor olmamız, kendimizi, insanları sevmemize, geleceğe daha fazla güvenle bakmayı sağlıyor. Bize dayatılan dış gerçekliği reddederek sevgiyi yaşamaya çalışıyoruz. Özgürlüğü bir duyguya dönüştürmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şiire 1968 yılında başladığını söyleyen Erbaş, “1968 yılında, lise birinci sınıfta devrime ve şiire başladım. Devrimi başaramadık belki ama şiiri -ne kadar oldu bilemiyorum- yazarak yaşamaya çalışıyorum. Hangi coğrafyada insan onuruna dair bir saldırı varsa onun karşısında olmaya çalıştık. Sosyalist bir dünya, ötekilerin olmadığı bir dünya, emeğinle yaşayabildiğin bir dünya fikrini kimse elimden alamaz” dedi.

‘BİRİSİNE SALDIRI VARSA BU HEPİMİZE KARŞIDIR’

“Birisi kendi varlığını gerçekleştiremiyorsa, bir saldırı varsa bu saldırı bize karşıdır” diyen Erbaş “Bütün aptallıkların ortadan kalktığı daha insana yakışır bir dünya olacak. Belki göremeyeceğiz ama bedelini ödediğimiz bu şeylerin sonucunda bizden sonra görecekler olacak. Bu bir hayat bilgisidir, bu bir gelecek bilgisidir. Bu bizi insan olmaya götürecek şeydir” şeklinde konuştu.

Sanatın en önemli işlevlerinden birini “Bir kimsenin bizim bildiğimiz şeyleri söylemesi, bizdeki bilinci ortaya çıkarmasıdır” diye açıklayan Erbaş, söyleşi sonunda şiirlerini okudu. Ocak ayında çıkacak kitabından da şiirler okuyan Erbaş, okurlarının sorularını da cevapladı.

Kaynak: Duvar