Anlık iletişim platformu Telegram’ın kurucusu olan Pavel Durov, kendisinin geçmişte Rusya'da yaşamış olması nedeniyle Ukraynalı kullanıcıların bilgilerinin gizli kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmalara yanıt verdi. Durov, anne tarafından Ukraynalı olduğuna dikkat çekerek şu an yaşanan savaşın kendisi için 'kişisel' olduğunu belirtti; 2013'te Rusya hükümetiyle yaşadığı gerilimi hatırlatıp kullanıcıların bilgilerinin gizli kalacağını söyledi.

'HEM BEN, HEM TELEGRAM İÇİN KİŞİSEL'

Telegram'dan yaptığı açıklamada Durov, "Gönderilerimi takip ediyorsanız, biliyorsunuz ki ailemin kökleri anne tarafından Kiev'e dayanıyor. Annemin kızlık soyadı Ukraynaca (Ivanenko) ve bugün hâlâ Ukrayna'da yaşayan birçok akrabamız var. Bu trajik ihtilafın hem benim hem de Telegram için kişisel olmasının nedeni budur" ifadelerini kullandı.

"Bazıları, ben bir zamanlar Rusya'da yaşadığım için Telegram'ın Ukraynalılar açısından bir şekilde daha az güvenli olup olmadığını merak ediyor. O kişilere Rusya'daki kariyerimin nasıl bittiğini anlatayım" diyen Durov, Ukrayna'da 2013'te Rusya yanlısı devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanan Meydan protestoları sırasında neler yaşadığını şöyle anlattı:

“YANUKOVİÇ'İ PROTESTO EDEN UKRAYNALILARIN VERİLERİNİ TESLİM ETMEDİM'

"9 yıl önce, o dönem Rusya ve Ukrayna'daki en büyük sosyal ağ olan VK'nın CEO'suydum. 2013'te, Rus güvenlik ajansı FSB, Rusya yanlısı bir devlet başkanını [Yanukoviç] protesto eden Ukraynalı VK kullanıcılarının özel verilerini vermemi istedi. Bu talebe uymayı reddettim çünkü bu, Ukraynalı kullanıcılarımıza ihanet etmek anlamına gelecekti. Bundan sonra, kendi kurduğum şirketten kovuldum ve Rusya'dan ayrılmaya zorlandım." 

'BUGÜN OLSUN YİNE YAPARIM'

"Şirketimi ve evimi kaybettim ama bugün olsa tereddüt etmeden aynı şeyi yapardım" diyen Durov, 2014 yılında FSB'nin taleplerine ve kendisinin onlara kapüşonlu bir köpek resmiyle verdiği yanıta dair Telegram paylaşımını bugün okurken 'gururla gülümsediğini' belirtti.

Durov açıklamasına şöyle devam etti: “Onların taleplerini reddettiğinde, benim için kişisel risk yüksekti. Hâlâ Rusya'da yaşıyordum, ekibim ve eski şirketim de o ülkedeydi. Üzerinden uzun yıllar geçti. Birçok şey değişti: Ben artık Rusya'da yaşamıyorum, orada artık şirketim veya çalışanım yok. Ancak bir şey hâlâ aynı - ne olursa olsun kullanıcılarımızı savunuyorum. Onların mahremiyet hakkı kutsaldır. Şimdi - her zamankinden de daha fazla."

Kaynak: Gazete Duvar