Ukrayna'da 28 bin kişi eşcinselliğin yasalaşması için Cumhurbaşkanlığına dilekçe sundu.

Ukrayna'da eşcinsel evliliğin yasallaştırılması talep edilen dilekçe, Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy’e sunuldu.

Çevrimiçi yayınlanan dilekçeyi 28 binden fazla kişi imzaladı. Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin cevap vermek için 10 günü var.

NOT: Ukrayna'da eşcinsellik yasadışı değil, ancak eşcinsel evlilikler ve medeni ortaklıklar tanınmıyor. Bu durum, Rusya'nın işgalinin ardından orduya kaydolan LGBT+’lar için özel sorunlara neden oldu. Örneğin, Ukrayna yasalarına göre, eşcinsel bir ilişkide olan biri ölürse, diğerinin gömme hakkı yok.

LGBTİ+’LAR İÇİN ÖNEMLİ BİR AN”

Çevrimiçi dilekçe şöyle diyor: "Şu anda, her gün son olabilir." Bir LGBT örgütü, dilekçeyi topluluk üyeleri için "önemli bir an" olarak nitelendirdi.

Kiev Onur’un medya iletişim müdürü Oksana Solonska, BBC'ye, "LGBTQ bireylerin eşlerini görme ve bedenlerini morgdan alma ve gerekirse tazminat isteme hakkına sahip olmaları önemlidir" dedi.

"Tüm evli çiftler bu haklara sahiptir. Eşcinsel evliliğin yasallaşacağını umuyoruz” diye ekledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

BBC’den Sophie Williams’ın haberine göre, Ukrayna'da 25.000'den fazla imza toplayan herhangi bir dilekçe otomatik olarak cumhurbaşkanının değerlendirmesini tetikler. Ancak bu, mevcut yasada herhangi bir değişikliği garanti etmiyor ve Zelenskiy'nin eşcinsel evliliği yasallaştırmak için harekete geçip geçmeyeceği belli değil.

Ukrayna'daki LGBT bireyleri korumak için 2015 yılında yürürlüğe giren ayrımcılıkla mücadele yasası gibi bazı çabalar sarf edilirken, LGBT topluluğu homofobi, hoşgörüsüzlük ve şiddete maruz kaldı.

2013 yılında, ülkenin ilk resmi Onur Yürüyüşü protestolara rağmen Kiev'de düzenlendi. Bir önceki yıl gerçekleşmesi gerekiyordu, ancak homofobikler bir araya geldi ve LGBTİ+’ları tehdit ettikten sonra iptal edildi. 2018'de Kiev'deki bir transseksüel mitinginde aktivistler aşırı sağcı militanlar tarafından saldırıya uğradı.

Ancak risklere rağmen, Onur Yürüyüşü popülaritesini artırdı ve geçen yıl tahminlere göre başkentte 7 binden fazla kişi yürüyüşe katıldı.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından Mayıs ayında yapılan bir ankete göre, son altı yılda LGBT topluluğu hakkında "olumsuz görüşe" sahip kişilerin sayısı yüzde 60,4'ten yüzde 38,2'ye düştü.

Eşcinsel evlilikler hangi ülkelerde yasal?

Eşcinsel evlilik şu anda dünya genelinde 28, Avrupa genelinde 16 ülkede yasal.

Hollanda 2001'de eşcinsel evliliklerin uygulandığı ilk ülke olmuştur ve ardından onu Belçika, İspanya, Danimarka, Norveç, İsveç, Portekiz, İzlanda, Fransa, Birleşik Krallık, Lüksemburg izledi.

İrlanda'da eşcinsel evlilik ilk defa halk oylamasına sunulmuş ve referandum sonucunda eşcinsel evlilik 2015 yılında yasallaştı.

Avusturya, 1 Ocak 2019 tarihinde eşcinsel evlilikleri kabul etmeye başladı.

Son olarak 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan halk oylaması ile İsviçre'de de eşcinsel evlilik (ehe für alle) kabul edildi. Kosta Rika ise, 26 Mayıs 2020 tarihinde eşcinsel evlilikleri kabul etmeye başlamış en son ülkedir.

ABD'nin Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, Maine, Maryland, Washington, Maine, Kaliforniya, Rhode Island, Minnesota, New Jersey eyaletleri; Washington, D.C. federal bölgesi; Coquille kabilesi; ve Meksika'nın Meksiko federal bölgesinde de eşcinsel evlilikler yasal olarak yer almaktadır. ABD'de eşcinsel evlilik eskiden Kaliforniya ve Maine eyaletlerinde yasaldı; ancak yasama ve yargı yoluyla bu eyaletlerde verilen yasal statü halk referandumuyla kaldırıldı.

2010 yılından bu yana Arjantin'de eşcinsel evlilik yasaldır. Eşcinsel evliliği tanıyan ilk Güney Amerika ülkesi olmuş Uruguay'da yasamanın her iki kabinesi de eşcinsel evliliği yasasını kabul etmiştir. Ayrıca 22 Temmuz 2010 yılından bu yana yasal olan yasa da eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da verildi.

2004'ten bu yana Brezilya'nın altulusal yetki alanlarına göre bazı bölge ve eyaletlerinde serbest olan eşcinsel evlilik merkez hükûmeti tarafından 2013 yılında ülke genelinde yasallaştırıldı.

İsrail, ülke sınırları dışında uygulanan eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımıştır; fakat ülke sınırları içerisinde eşcinsel evlilik yapılamamaktadır. Yalnızca Kanada ve İspanya eşcinsel ve heteroseksüel çiftlere evliliklerinde aynı yasal statüyü vermektedir. Diğerleri ise eşcinsel evliliğin uygulanması için ülke içerisinde ikameti önkoşul saydı.

2010'dan bu yana Arjantin'de eşcinsel evlilik yasaldır. Eşcinsel evliliği tanıyan ilk Güney Amerika ülkesi olmuş Uruguay'da yasamanın her iki kabinesi de eşcinsel evliliği yasasını kabul etmiştir. Ayrıca 22 Temmuz 2010 yılından bu yana yasal olan yasa da eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da veriliyor.

2005 yılında medeni hukukta eşcinsel evliliği tanıyan ilk Kuzey Amerika ve Dünya'da ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran dördüncü ülkesi Kanada oldu.

Kanada eşcinsel evliliği tüm ülke genelinde yasallaştırmadan önce yasayı merkez hükûmetinden önce 3 eyalet ve bölge kabul etmiş ve ülke geneli yasadan önce de aynı eyalet ve bölgelerde 3,000 eşcinsel çift evlendi.

 2006 yılında Güney Afrika eşcinsel evliliği yasalaştıran ilk ve tek Afrika ülkesi oldu.

Yeni Zelanda'da eşcinsel evliliği 17 Nisan 2013 tarihinden itibaren yasal.