Vadeli işlemler geleneksel piyasalarda da bulunan, tecrübeli tüccarların kullandığı popüler bir finansal araçtır. Bir vadeli işlem sözleşmesi arkasında bulunan emtianın gelecek fiyatına dair bir sözleşme türüdür. Bu emtia; tahıl, petrol, değerli metaller, doğal gaz vs. olabilir. Vadeli piyasa ve kripto vadeli işlemler de aynı mantıkla işlemesiyle beraber kriptonun gelişmesiyle beraber tüccarlar arasında çok popüler bir araç hâlindedir.

Dijital varlık piyasasının değişkenliği dolayısıyla tüccarlar kriptolar ile yüksek kârlar elde edebilir. Kripto para vadeli işlemler ile para kazanmak da popüler yöntemler arasındadır. 

BTC Vadeli İşlemler Nedir?

Aynı geleneksel emtialarda olduğu gibi, vadeli işlem sözleşmeleri varlıkların gelecek fiyatını tahmin eder, bu Bitcoin için de farklı değildir. İki taraf kripto varlıklarının gelecek fiyatına bağlı olarak satım veya alım gerçekleştirmek için bir sözleşme yaparlar. Sözleşmenin bitiş süresi ve fiyatı sabittir, değiştirilemez.
 

Bu durumda süreç şöyle ilerleyebilir:

  1. Diyelim ki Bitcoin’in şu anki değeri 20 000 USDT. Ve elinizde 1 BTC bulunuyor, fakat gelecekte fiyatının da düşeceğini düşünüyorsunuz;

  2. Bir diğer kripto tüccarı da gelecekte daha da yükseleceğini düşünüyor, fakat şu anda alım yapmak istemiyor, varlıklarının büyük bir kısmını başka işlemlerde kullanmayı tercih ediyor;

  3. İki işlem için de vadeli işlem sözleşmesi yapabilir, analizinizin doğruluğunu kanıtlayabilirsiniz;

  4. Siz de şu anki fiyattan BTC’yi satıp gelecekteki belli bir tarihten geri almak üzere bir sözleşmeye girebilirsiniz. Diğer kullanıcı da karşıt durumda bir sözleşmeye girebilir.

Daha sonra Bitcoin’in fiyatının 15 000 USDT olduğunu varsayalım. Sözleşmeniz bittiği sırada siz hem 5000 USDT kâr elde edersiniz, hem de elinizde hâlâ 1 BTC olmuş olur. Vadeli işlem nedir ve incelikleri nelerdir diye düşünürsek açıklaması biraz daha uzun sürebilse de, iyice bir anlatabildik sanıyoruz.

İşin ayrıntısına inmek gerekirse kripto türevleri genel olarak üçe ayrılmaktadır:

  • Kripto vadeli işlemler;

  • Sürekli vadeli işlemler;

  • Kripto opsiyonları.

Kripto vadeli işlemleri zaten açıklamıştık. Sürekli vadeli işlemler de vadeli işlemlerden farklı olmamak üzere, sadece belirli bir süre belirtmez. Fakat hâlâ sözleşmenin tamamlanma zorunluluğu bulunmaktadır. Kripto opsiyonları ise, adından da anlaşılacağı üzere, yatırımcıya sadece satın alma veya satma hakkı sağlar, fakat zorunluluğu beraberinde getirmemektedir.

Daha fazlasını WhiteBIT blogumuzda okuyabilir, sorularınız varsa uzman destek ekibimize ulaşabilirsiniz.