Yapay Zekâ ve Robotik Teknolojilerdeki Son Trendler

Pandemi dönemi, gerek yapay zekâ gerekse de robotik teknolojiler için pek çok yeni fırsat sundu. Çoğumuz bu dönemi eve kapanıp slot makineleri ve diğer oyunlar oynayarak geçirmiş olsak da, lojistik ve tedarik sektörleri neredeyse kesintisiz çalışmaya devam etti ve bunu büyük oranda “robotlara” borçluyuz. Pek çok şirket, bu iki teknolojinin ne kadar önemli olduğunu pandemi döneminde anladı ve 2021'de öğrenilen dersler, robotik endüstrisinin 2022'deki hedef ve trendlerini de belirledi. Aşağıda, 2022 ve sonrası için yapay zekâ ve robotik trendlerinin ne olacağı hakkındaki tahminlerimizi paylaşıyoruz.

Akıllı Fabrikalar

Robotlar daha akıllı hale geldikçe, kullanıldıkları endüstrilerin sayısı da artacak. Robotların daha akıllı hale gelmesini ise yapay zekâ sağlayacak. Akıllı fabrikalar şu anda da sınırlı ölçüde uygulanan bir teknoloji, ancak 2022 ve sonrasında çok daha yaygın hale gelecek. Bu fabrikalarda sadece montaj hatlarında çalışan robotlar görmeyeceksiniz: Hammaddenin teslim alınmasından nihai ürünün paketlenmesine kadar olan tüm süreç, yapay zekâ aracılığıyla robotlar tarafından yönetilecek. Sonuç olarak, fabrikalar daha hızlı, daha verimli ve daha hatasız çalışabilecek. Robotlar ve otonom mobil robotlar (AMR'ler) gelecekte daha az bakım ve insan müdahalesi gerektirecek: İnsanların hiç “girmediği” fabrikalar görmemize çok fazla kalmadı.

“Kobotların” Yükselişi

Kobot, “işbirlikçi robotlara” verilen bir isim ve bunun nedeni, herhangi bir sağlık ve güvenlik kısıtlamasına ihtiyaç duymadan insanlarla birlikte güvenli ve etkili bir şekilde çalışması için tasarlanmış olmaları. Yani insanların yerini almaları için değil, onlara yardımcı olup hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmışlar ve tek başlarına değil, insanlarla birlikte çalışmaları için programlanmışlar. Bu türden robotlar, güçlü sensörler ve yazılımlar (ve ayrıca araçlar) kullanarak çalışma ortamlarındaki değişiklikleri anında algılayarak hem insanların güvende kalmasını sağlıyor hem de görevlerini hatasız yerine getirebiliyor. Programlanabilir yazılımlardaki son gelişmeler sayesinde bu endüstrinin 2025 yılına kadar önemli ölçüde büyümesi bekleniyor: Robot yardımcılarla birlikte çalışmamıza fazla bir zaman kalmadı.

Yapay Zekâ Robotlarının Yükselişi

Yapay zekâ ilerleme kaydettikçe, geleneksel robotik programlama da gelişmeye devam edecek. Yapay zekâ veya makine öğrenimi kullanılarak robotlara verimliliklerini ve etkinliklerini artırmak için çeşitli yeni işlevler eklenebilir. Sağlık, tarım, otomotiv, depolama ve tedarik zinciri yönetimi, yapay zekâ ve robotların birlikte kullanılabileceği sektörlerden sadece birkaçı. Bu basitçe şu anlama geliyor: Belirli bir iş için kullanılan bir robot, o işi daha verimli nasıl yapabileceğini “kendi kendine” öğrenecek. Bu da, yapay zekâ veya makine öğrenimi sayesinde mümkün olacak. Robotlar, kendilerine teslim edilen işleri yapmak için yenilikçi ve yaratıcı çözümleri kendi başlarına geliştirebilecek.

Robotlara Olan İhtiyaç Katlanarak Artacak

Robotlara olan ihtiyaç son on yılda istikrarlı bir şekilde artış gösterdi. COVID-19, işgücü kıtlığı ve karbon ayak izini azaltma arzusu gibi faktörler, bu ihtiyacın beklenenden daha kısa bir süre içinde yine beklenenden daha fazla artmasına neden oldu. Pek çok analist, gerek endüstriyel üretimde, gerek tedarik zincirinde, gerekse de günlük hayatta robotları çok daha sık görmeye başlayacağımızı rahmin ediyor. Sadece beş yıl içinde verdiğiniz siparişi bir robot teslim edebilir. Veya favori restoranınıza girdiğinizde, garsonun bir robot olduğunu görebilirsiniz.

İşgücü Sıkıntısının Çözümü

COVID-19 pandemisi sırasında, robotların ve otomasyonun, karantinalar uygulandığında bile üretime devam etmek için en iyi seçenek olduğu ortaya çıktı: Bu şekilde hem “insan” çalışanları sosyal olarak ayrı tutmak hem de üretimi azaltmamak mümkün oluyordu. Yapay zekâ ve robotik teknolojiler geliştikçe, işverenler bu teknolojileri giderek daha fazla sayıda endüstride kullanacak ve işgücü sıkıntısından etkilenmemenin bir yolu olarak görmeye başlayacak. Bu, özellikle perakende sektörü için geçerli: “insanlar” ile çalışırsanız, sigorta, tazminat, düzenli maaş ve insan kaynakları gibi pek çok gider kaleminiz olur ve pandemi benzeri bir durumda ağır finansal kayıplar yaşayabilirsiniz. Dahası, çalıştığınız sektörde işgücü sıkıntısı yaşamanız kaçınılmaz bir durum olarak eninde sonunda gerçekleşecektir. Oysa robotik teknolojilerden faydalanırsanız, hem işgücü sıkıntısı yaşamaz hem de yukarıda bahsettiğimiz ek giderlerden kurtulursunuz. Giderek daha fazla sayıda işveren gerçek çözümün robotları istihdam etmek olduğunun farkına varacak.

Temassız Deneyimi Teşvik Eden Yapay Zekâ

Temassız hizmetler, 2022'de yapay zekânın en çok kullanıldığı teknolojilerden biri olacak. Pandemi döneminde temassız ödemenin ne kadar önemli olduğunu öğrendik: Bu durum, temassız kullanılabilen diğer hizmetlerle devam edecek ve tüm bu hizmetleri sağlıklı bir şekilde sunmak için hem yapay zekâ hem de robotik teknolojiler kullanılacak. Örneğin, bazı marketlerde sadece alışveriş listenizi girişteki terminale okutup başka bir terminalden ödemenizi yaparak ihtiyaçlarınızı teslim almanız mümkün olacak: İçeri girmeniz ve etrafta dolaşmanız gerekmeyecek. Bazı marketler ise temassız teknolojileri kullanarak kasa kuyruğu beklemenize gerek kalmadan alışveriş yaparken ödemelerinizi de tamamlamanıza izin verecek. Elbette buzdolabınızı da unutmayalım: Nelerin eksildiğini tespit edip size haber vermeye gerek kalmadan kendi kendine sipariş verebilecek.

RPA (Robotik Proses Otomasyon) Yaygınlaşacak

Bir RPA sistemi, tekrarlanan faaliyetlerin otomasyonunu inanılmaz bir verimlilikle gerçekleştirebilir. Yapay zekâ ise bu otomasyonun insan müdahalesine hiç gerek kalmadan sonsuza dek aynı verimlilikle tekrar etmesini sağlayabilir. Örneğin, pandemi sürecinde RPA sistemleri sağlık sektöründe faturalama, envanter yönetimi ve randevu planlaması dahil olmak üzere çeşitli süreçleri otomatikleştirmek için kullanıldı. 2022 ve sonrasında bunu diğer sektörlere de göreceğiz: Örneğin, şirketler de çalışanları sıkıcı görevlerden kurtarmak ve işlerine odaklanmalarını sağlamak için farklı RPA prosedürlerini devreye alacak. RPA, hemen tüm işletmeler için standart teknolojilerden biri haline gelecek ve bürokrasiyi önemli ölçüde azaltacak.