Türkiye'deki internet kullanıcıları, ardarda gelen Twitter ve YouTuba'a erişim yasaklarının ardından Facebook'a yöneldi.

Facebook'un sosyal medya trafiğindeki payı 20 Mart'tan 1 Nisan'a kadar, yüzde 73.72'den yüzde 85.43'e kadar yükseldi.

Türkiye 'deki internet kullanıcıları, 20 Mart’ta başlayan Twitter yasağını aşmanın alternatif yollarını yeni yeni keşfetmeye başlamışken, popüler video paylaşım sitesi Youtube'un da Türkiye'den erişime kapatılması, sosyal medya kullanıcılarının bir başka sosyal medya devi olan Facebook'a yönelmesine sebep oldu.

ENGELLEMELER FACEBOOK'A YARADI

Cemal İve’nin radikal.com.tr’deki haberine göre; Türkiye'de 12 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan Twitter, yasakların başlamasının ardından aktif kullanıcı sayısını hızla kaybederken, Facebook'un Türkiye sosyal medya trafiğindeki toplam payının ise bu süre zarfında yüzde 73.72'den 1 Nisan itibarıyla yüzde 85.43'e kadar yükseldiği gözlemlendi.

Global Stats'ın sağladığı veriler baz alındığında, yasaklı Twitter'ın erişime engellendiği 20 Mart'tan bu yana ne denli kan kaybettiğini görmek mümkün. Mart ayının yirmisinde toplam sosyal medya trafiğindeki payı yüzde 16.64 olan Twitter'ın, Nisan ayının başında ise yüzde 3.99'ye gerilemiş olduğu görülüyor.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) verdiği ‘idari karar’la Türkiye’den erişime kapatılan popüler video paylaşım sitesi Youtube ise, 28 Mart'tan bu yana ziyaretçi kaybetmeye devam ediyor.

Türkiye'deki en çok ziyaretçisi olan 7 sosyal paylaşım sitesinin yer aldığı Global Stats'ın listesinde, Youtube'un toplam sosyal medya trafiğindeki payı 1 Nisan itibarıyla yüzde 0.49 olarak belirtiliyor.

 YASAĞIN ARDINDAN 3 SAATTE 2.5 MİLYON TWEET ATILMIŞTI

Twitter ve Youtube yasağının ardından bu sitelere girmek için alternatif yollar geliştiren internet kullanıcıları, DNS'lerin de engellenmesiyle birlikte VPN bazlı çalışan AceVPN, Hotspot Shield, EarthVPN ve Zenmate gibi programlara yönelmişti.

Bu tarz yöntemlerle yasağı delmeye çalışan kullanıcılar sayesinde, 21 Mart günü atılan tweet sayısı 1 milyon 750 bini aşarken, yasak kararına rağmen sabah saatlerine kadar Türkiye'de 500 bini aşkın tweet atıldığı gözlemlenmişti.

Yine Twitter'ın yasaklandığı ilk gün, DNS ayarlarını değiştirmek gibi alternatif yollarla Twitter‘a girebilen kullanıcıların ise sadece yaklaşık 3 saat içinde 2,5 milyona yakın tweet gönderdiği açıklanmıştı.

TWITTER, MOBİL CİHAZLARDA DA DARBE YEDİ

Twitter'ın Türkiye'den erişime engellendiği tarih olan 20 Mart'tan 2 Nisan'a kadar geçen süre baz alındığında, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlardan aldığı toplam sosyal medya ziyaretçileri içerisindeki payı yüzde 32.13'ten Mart sonunda yüzde 15.09'a gerileyen Twitter'ın bu mecralarda da trafiğini Facebook'a kaptırdığı görülüyor.

Facebook ise 20 Mart günü yüzde 64.74 olan toplam mobil ziyaretçi payını, Nisan ayı itibarıyla yüzde 85.83'e çıkarmış durumda.